Fri. Jul 12, 2024
ћирилица /латиница

Божовић: Војска Републике Српске и народ јуначки издржали нападе

Извор: Срна

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић изјавио је да су Војска Републике Српске и народ јуначки издржали НАТО бомбардовање Републике Српске 1995. године и да је Република Српска највећа српска побједа у 20. вијеку, за коју је плаћена велика цијена.

– Наша света дужност је да се у свакој прилици и на сваком мјесту сјетимо оних који су дали животе у тих 16 дана срамног НАТО бомбардовања наше земље, као и да пренесемо истину о измишљеним и инсценираним поводима за то – рекао је Божовић Срни.

Он је истакао да су НАТО бомбардовањем грубо кршене одредбе муђународног права, а пошто су они ти који “кроје капу свима” и имају улогу “мировњака” широм свијета, за своје злочине нису одговарали.

– Нису нам тада послали само тренутну разорну моћ ракета и бомби `томахавк`, већ и осиромашени уранијум који нас и данас полако трује и уништава – рекао је Божовић.

У Републици Српској се 9. септембра обиљежава Дан сјећања на жртве НАТО бомбардовања, које су снаге Алијансе извршиле од 30. августа до 14. септембра 1995. године на територији БиХ без одобрења Савјета безбједности УН.

Током НАТО операције “Намјерна сила” погинуло је 46, а рањено најмање 98 припадника Војске Републике Српске, те пет припадника радне обавезе, подаци су Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и несталих лица. У НАТО бомбардовању Републике Српске погинуло је најмање седам цивила, док је најмање 21 цивил рањен.

Снаге НАТО-а бациле су на Републику Српску укупно 1.026 бомби, међу којима је 13 крстарећих ракета типа “томахавк”, док је укупна тежина баченог експлозива износила око 10.000 тона.

Званичан разлог за бомбардовање Републике Српске било је гранатирање сарајевске пијаце Маркале 28. августа 1995. године, када је Унпрофор без доказа одмах за то оптужио Војску Републике Српске.

Иницијатива за обиљежавање Дана сјећања на жртве НАТО бомбардовања покренута је у Андрићграду 26. августа 2018. године на приједлог Новинске агенције Републике Српске – СРНА.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com