Sat. Jul 13, 2024
ћирилица /latinica

Baburin i Ćosić o unapređenju saradnje Rusije i Srpske

Foto: Foto Vaske

Izvor: Srna

Predsjednik Međunarodne slovenske akademije nauka, obrazovanja, umjetnosti i kulture Sergej Baburin, koji je danas razgovarao sa gradonačelnikom Istočnog Sarajeva Ljubišom Ćosićem, rekao je da je ovo prilika da se razgovara o unapređenju saradnje Rusije i Republike Srpske.
Baburin je rekao da je vijest o jučerašnjem dočeku čestica moštiju Svetog Aleksandra Nevskog u Ugljeviku sinoć bila na glavnim televizijskim kanalima u Rusiji.

Baburin i Ćosić konstatovali su tokom susreta da srpski i ruski narod vežu jake veze koje treba unaprijediti na privrednom, kulturnom i svim drugim poljima.

Foto: Foto Vaske

Baburin je novinarima nakon sastanka sa Ćosićem rekao da u Istočno Sarajevo dolazi prvi put nakon 30 godina, kao i da je ova posjeta prilika da se upozna o životu građana Istočnog Sarajeva.

Prema njegovim riječima, ruska televizijska ekipa koja je došla u pratnji delegacije Ruske Fedearcije koju predvodi u posjeti Republici Srpskoj, intervjuisaće Ćosića i gledaoce u Rusiji upoznati o prilikama i životu u Srpskoj.

On je naveo da je deputat ruske Dume postao u vrijeme raspada Sovjetskog Saveza i Jugoslavije, ali da se sile koje su radile na njihovom raspadu još nisu smirile i da im nije jasno kako su Srbi i Rusi još živi.

“Mi nismo samo živi, mi živimo propovijedajući kao glavni princip ljubav ka djeci, porodici i preživjećemo sve naše neprijatelje”, poručio je Baburin.

Foto: Foto Vaske

Ćosić je rekao da građani Istočnog Sarajeva nikada ne zaboravljaju svoje prijatelje iz Rusije, koji nisu samo prijatelji nego i istinska pravoslavna braća.

“Nikada nećemo zaboraviti da su životi ruskih dobrovoljaca utkani u temelje Istočnog Sarajeva. Na vojničkom groblju u Miljevićima više je od 20 grobova ruskih dobrovoljaca koji su život položili za stvaranje Istočnog Sarajeva i Republike Srpske”, dodao je Ćosić.

On je konstatovao da su srpski i ruski narod vijekovima unazad povezani, te da pripadaju slovenskim narodima, dijele pravoslavlje kao religiju, a imaju i bogate kulturne veze.

Ćosić kaže da je siguran da će započeti projekti na polju privredne saradnje biti realizovani, uključujući i projekt zbrinjavanja komunalnog otpada, kao i da se razgovara o završetku ruske pravoslavne crkve u Mokrom, te da postoje nagovještaji da mladi iz Republike Srpske koji hoće da studiraju teologiju u Moskvi mogu da za to dobiju podršku.

On je rekao da će ruska delegacija večeras prisustvovati humanitarnom koncertu u Istočnom Novom Sarajevu, a da će potom posjetiti i Pale.

Foto: Foto Vaske

Uz Baburina, u delegaciji Ruske Federacije su i predsjednik Međunarodnog fonda ljudskog dostojanstva i bezbjednosti, koordinator Komiteta za saradnju sa Srbima u Srbiji i Republici Srpskoj Andrej Snegov i direktor kompanije “Vektor” Sergej Dobrinjin.

Foto: Foto Vaske
©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com