Sun. Sep 24, 2023
ћирилица /латиница

Бабурин и Ћосић о унапређењу сарадње Русије и Српске

Фото: Фото Васке

Извор: Срна

Предсједник Међународне словенске академије наука, образовања, умјетности и културе Сергеј Бабурин, који је данас разговарао са градоначелником Источног Сарајева Љубишом Ћосићем, рекао је да је ово прилика да се разговара о унапређењу сарадње Русије и Републике Српске.
Бабурин је рекао да је вијест о јучерашњем дочеку честица моштију Светог Александра Невског у Угљевику синоћ била на главним телевизијским каналима у Русији.

Бабурин и Ћосић констатовали су током сусрета да српски и руски народ вежу јаке везе које треба унаприједити на привредном, културном и свим другим пољима.

Фото: Фото Васке

Бабурин је новинарима након састанка са Ћосићем рекао да у Источно Сарајево долази први пут након 30 година, као и да је ова посјета прилика да се упозна о животу грађана Источног Сарајева.

Према његовим ријечима, руска телевизијска екипа која је дошла у пратњи делегације Руске Федеарције коју предводи у посјети Републици Српској, интервјуисаће Ћосића и гледаоце у Русији упознати о приликама и животу у Српској.

Он је навео да је депутат руске Думе постао у вријеме распада Совјетског Савеза и Југославије, али да се силе које су радиле на њиховом распаду још нису смириле и да им није јасно како су Срби и Руси још живи.

“Ми нисмо само живи, ми живимо проповиједајући као главни принцип љубав ка дјеци, породици и преживјећемо све наше непријатеље”, поручио је Бабурин.

Фото: Фото Васке

Ћосић је рекао да грађани Источног Сарајева никада не заборављају своје пријатеље из Русије, који нису само пријатељи него и истинска православна браћа.

“Никада нећемо заборавити да су животи руских добровољаца уткани у темеље Источног Сарајева. На војничком гробљу у Миљевићима више је од 20 гробова руских добровољаца који су живот положили за стварање Источног Сарајева и Републике Српске”, додао је Ћосић.

Он је констатовао да су српски и руски народ вијековима уназад повезани, те да припадају словенским народима, дијеле православље као религију, а имају и богате културне везе.

Ћосић каже да је сигуран да ће започети пројекти на пољу привредне сарадње бити реализовани, укључујући и пројект збрињавања комуналног отпада, као и да се разговара о завршетку руске православне цркве у Мокром, те да постоје наговјештаји да млади из Републике Српске који хоће да студирају теологију у Москви могу да за то добију подршку.

Он је рекао да ће руска делегација вечерас присуствовати хуманитарном концерту у Источном Новом Сарајеву, а да ће потом посјетити и Пале.

Фото: Фото Васке

Уз Бабурина, у делегацији Руске Федерације су и предсједник Међународног фонда људског достојанства и безбједности, координатор Kомитета за сарадњу са Србима у Србији и Републици Српској Андреј Снегов и директор компаније “Вектор” Сергеј Добрињин.

Фото: Фото Васке
©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com