Sun. Dec 10, 2023
ћирилица /латиница

Александра Тољ: Источно Сарајево повољно за развој туризма

Извор: Филтер

Александра Тољ, проф. туризма у Средњој школи “28. јуни” Источно Ново Сарајево за портал “Филтер” говори о туризму у нашем граду, а поводом Свјетског дана туризма.

Поручује да је поводом Свјетског дана туризма који се обиљежава 27. септембра, циљ истаћи овогодишњу тему на коју нас упућује Свјетска Туристичка Организација (WTO), а то је Tourism & Green investments / Туризам и зелена улагања.

“Током дужег периода стагнације у ком смо се превасходно нашли због пандемије корона вируса, можемо примјетити да су сви становници почели да откривају зелене предјеле који до тад нису били посјећивани. Одлазак у природу и проналазак мира у тако стресним ситуацијама за многе је био од кључног значаја. Сви су почели да истражују домаће дестинације, па је тако коначно стављен акценат на вриједне природне атракције у нашој земљи, које још увијек нису брендиране и позициониране на туристичком трзишту. Циљ и јесте да се оне уврсте у туристичку понуду”, поручује Александра Тољ.

Kоји су важни природни локалитети у Источном Сарајеву?

Један од важних историјских туристичких локалитета у нашем граду јесте Павловац гдје се налази највећи стећак у Босни и Херцеговини који датира још из средњег вијека и налази се на средњовјековном путу. Географски је јако близу центра града, налази се у природи, на зеленој површини и постоји огроман потенцијал да се од једног таквог локалитета направи значајна туристичка атракција за наш град.

Знамо да многе земље и градови живе од туризма и туриста. Туризам је терцијарна дјелатност, а наш град самим својим географским положајем већ има огроман туристички потенцијал, затим историјски и културни значај.

Kолико су важна путовања и због чега?

Да би неко препознао важност путовања и могао да говори о значају туризма, није довољно само да чита о томе. Kад је туризам у питању, знање је безвриједно уколико нема практичну примјену. У додиру са искуством, односно континуираним путовањима, долази се до подизања свијести и отвореног приступа свему што је ново и другачије, па и преношења знања новим генерацијама.

Зашто је туризам значајан и какво мјесто заузима у свијету?

Туризам није само значајан за развој државе, већ прије свега за туристу који има потребу да истражује и открива и за сваког човјека појединца којем су путовања потребна да би разбио стереотипе и почео боље да разумије друге. Потребно је континуирано радити на подизању свијести шта нам то добро доносе путовања. Доносе нам сасвим нови поглед на свијет, на то ко смо ми у односу на свијет.
Путујући мијењамо себе, своје мисли и навике и прихватамо друге онаквима какви јесу. Самим тим градимо дуготрајан мир, што је на овим просторима од изузетног значаја. Многи ратови су престајали због туризма. Многе земље које живе од прилива туриста из сусједних држава ће сигурно одржавати добре политичке и економске односе са тим државама, као што су то већ радиле кроз историју.

Kако у будућности развијати туризам на нашим просторима?

Потребно је радити на одрживом туризму. На томе је акценат већ дужи низ година. Мањи циљеви јесу да се постигне туристичка посјета у оној мјери у којој је била 2019. године, прије пандемије. Већи циљеви би били да постоје континуиране посјете током цијеле године, а то се може постићи уколико имамо континуиране атрактивне садржаје током цијеле године.

У нашем граду Источном Сарајеву сваке године имамо и нове садржаје или манифестације које су заиста посјећене у великом броју, па можемо закључити да је атмосфера повољна за развој туризма. О томе свједочи и посјета већег броја становника сусједног града Сарајева, који радо посјећују концерте, друге манифестације, туристичке локалитета и угоститељске објекте. Примјећујемо одређен број посјетилаца из Kине и Јапана такође, а кад су у питању тако значајне државе са великим бројем садржаја, онда морамо бити свјесни да сигурно имамо много тога другачијег за понудити, јер нам они то доказују својим посјетама.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com