Fri. Sep 22, 2023
ћирилица /латиница

Ђорђо Сладоје добитник “Кочићеве награде”

Фото: Срна

Извор: РТРС

Најистакнутијем савременом српском лиричару Ђорђи Сладоју вечерас је у Бањалуци на свечаној академији поводом 58. “Кочићевог збора” уручена “Кочићева награда”.

Сладоје је рекао да му је велика част што је добитник изузетне награде која носи име писца чији је језик раскошан, богат и из народа.

– Добити ову награду је велико задовољство и част. Петар Кочић је писац неколико антологијских прича у најстрожем избору и остаће у српској књижевности све док буде оних који буду говорили и писали српским језиком – рекао је Сладоје вечерас новинарима у Бањалуци.

Фото: РТРС

Према његовим ријечима, пејзажи Петра Кочића, природни и социјални, су сугестивни и тешко се заборављају.

Предсједник Жирија за додјелу “Кочићеве награде” Душко Певуља истакао је да досадашњи опус Ђорђе Сладоја има директне везе са књижевним дјелом Петра Кочића.

– Сладоје у својим текстовима често и са разлогом истиче да без традиције и односа према највећим ствараоцима српске књижевности нема ниједног истинског ствараоца – поручио је Певуља.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com