Sat. Sep 30, 2023
ћирилица /latinica

Šipovac: Anestetičari Bolnice “Srbija” posjeduju neophodne vještine i znanje za rad

Izvor: Filter

Nadzorna medicinska sestra Odsjeka za anesteziju, reanimaciju i intenzivno liječenje u Bolnici “Srbija” Neda Šipovac za anestetičare ove bolnice kaže da posjeduju znanja i vještine koje su neophodne za rad i da je biti anestetičar nešto najljepše za medicinsku sestru.

„Moj posao je organizacija rada, raspored tehničara po salama tokom dana i smjenskog rada. Nadzirem anesteziološku opremu, prijavljujem kvarove u slučaju njihove pojave i vodim računa o redovnom servisu opreme. Kontrolišem anesteziološku dokumentaciju, nabavljam lijekove, vodim računa o sprečavanju bolničkih infekcija. Takođe, uvodim u rad i obučavam mlade tehničare“, objasnila je Šipovčeva.

Anesteziološki tim čine ljekari i anestetičari, koji prate cijeli tok anestezije tokom operacije.

„Mi svakodnevno radimo planiranje operacija, a pored toga zbrinjavamo sva hitna stanja u bolnici, radimo kardiopulmonalnu reanimaciju, zbrinjavamo sve pacijente koji su vitalno ugroženi, teške povrede glave, politraume“, istakla je Šipovčeva.

Ona dodaje da anestetičari obavljaju i pratnju vitalno ugroženih pacijenata tokom transporta u drugu ustanovu, odnosno pacijenata kojima je potrebna mehanička ventilacija. Asistiraju anesteziologu prilikom uvođenja pacijenta u anesteziju, kod endotrahealne intubacije, zatim kod ekstubacije pacijenta.

“Za pružanje ili učestvovanje u primjeni anestezioloških postupaka neophodno je poznavati postupke i lijekove anestezije, mehaničke ventilacije, znanja i vještine vezane za hitna stanja i postupke održavanja života“, zaključila je Šipovčeva.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com