Fri. Sep 29, 2023
ћирилица /латиница

Шиповац: Анестетичари Болнице “Србија” посједују неопходне вјештине и знање за рад

Извор: Филтер

Надзорна медицинска сестра Одсјека за анестезију, реанимацију и интензивно лијечење у Болници “Србија” Неда Шиповац за анестетичаре ове болнице каже да посједују знања и вјештине које су неопходне за рад и да је бити анестетичар нешто најљепше за медицинску сестру.

„Мој посао је организација рада, распоред техничара по салама током дана и смјенског рада. Надзирем анестезиолошку опрему, пријављујем кварове у случају њихове појаве и водим рачуна о редовном сервису опреме. Контролишем анестезиолошку документацију, набављам лијекове, водим рачуна о спречавању болничких инфекција. Такође, уводим у рад и обучавам младе техничаре“, објаснила је Шиповчева.

Анестезиолошки тим чине љекари и анестетичари, који прате цијели ток анестезије током операције.

„Ми свакодневно радимо планирање операција, а поред тога збрињавамо сва хитна стања у болници, радимо кардиопулмоналну реанимацију, збрињавамо све пацијенте који су витално угрожени, тешке повреде главе, политрауме“, истакла је Шиповчева.

Она додаје да анестетичари обављају и пратњу витално угрожених пацијената током транспорта у другу установу, односно пацијената којима је потребна механичка вентилација. Асистирају анестезиологу приликом увођења пацијента у анестезију, код ендотрахеалне интубације, затим код екстубације пацијента.

“За пружање или учествовање у примјени анестезиолошких поступака неопходно је познавати поступке и лијекове анестезије, механичке вентилације, знања и вјештине везане за хитна стања и поступке одржавања живота“, закључила је Шиповчева.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com