Fri. Sep 29, 2023
ћирилица /latinica

Helikopterski servis izvršio zahtjevan i komplikovan transport novorođenčeta iz Sarajeva u Beograd

Izvor: RTRS

Pripadnici Helikopterskog servisa Republike Srpske i ljekari i tehničari Univerzitetskog kliničkog centra Srpske danas su izvršili veoma zahtjevan i komplikovana transport novorođenčeta sa teškom urođenom srčanom manom iz Kliničkog centra u Sarajevu za Klinički centar Srbije u Beogradu.

Iz Helikopterskog servisa naveli su da je helikopter u ranim jutarnjim časovima poletio iz Banjaluke ka Istočnom Sarajevu, po zahtjevu Pedijatrijske klinike Kliničkog centra u Sarajevu.

– Preporučeno je “hitno izmještanje muškog novorođenčeta u inostrani kardiohirurški centar radi hitne operativne korekcije urođene srčane mane”, muškog novorođenčeta iz Trnova, rođenog 16. avgusta. Novorođenče sa teškom urođenom srčanom manom, u veoma kompleksnim uslovima, helikopterom Helikopterskog servisa transportovano je uz kompletan monitoring, intubirano je i uz kompletnu farmakološku podršku, pod stručnim nadzorom ljekara specijaliste pedijatrije i medicinskog tehničara-anestetičar, koji su sastavni dio tima za vazdušni medicinski transport – naveli su iz Helikopterskog servisa.

Novorođenče je upućeno u Institut za majku i dijete u Beogradu radi hitne kardiohirurške intervencije i potrebe za liječenjem u specijalizovanoj neonatološkoj intenzivnoj njezi.

Pripadnicima službe za vazdušni medicinski transport ovo je 48. transport u ovoj godini, a jedan od najzahtjevnijih do sada.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com