Mon. Oct 2, 2023
ћирилица /latinica

Uspješno održan kamp omladine Crvenog krsta „Riječani 2023“

Izvor: Filter

U periodu od 10. do 15. avgusta u kampu Crvenog krsta, u Riječanima Gornjim kod Modriče, realizovan je jedan od najuspješnijih kampova omladine Crvenog krsta Republike Srpske, koji je okupio oko 40 mladih iz čitave Republike Srpske.

Na kampu je sa omladinom kroz kursne cjeline prva pomoć uz realistički prikaz povreda, stanja i oboljenja, diseminacija i zaštita života i zdravlja radilo ukupno 14 instruktora, koje čine iskusni volonteri i zaposleno radno osoblje iz strukture Crvenog krsta Republike Srpske.

Ove godine, zahvaljujući izuzetnoj saradnji kroz mnogobrojne aktivnosti i projekte, na kampu u Riječanima bili smo bogatiji za dva nova instruktora iz Crvenog krsta Novi Sad, koji su učesnicima prenijeli ogromno iskustvo i znanje kroz oblast pružanja prve pomoći.

Generalni sekretar CKRS Rajko Lazić izrazio je zadovoljstvo realizacijom kampa, radom instruktorskog tima i maksimalnom posvećenošću svih učesnika, koji su ovaj kamp obilježili timskom igrom i velikom željom da kroz svaku cjelinu i kroz svaki zadatak daju svoj maksimum.

Lazić je istakao da je organizacija kampova CKRS odlična prilika da mladi steknu dobre navike, novo znanje i vještine kroz različite oblasti, te da kvalitetno provedu slobodno vrijeme.

Upravnik kampa i koordinator za program omladine i podmlatka u Crvenom krstu Republike Srpske Ivana Grujić istakla je da je ovogodišnji kamp omladine bio jedan od najuspješnijih ikada.

Grujićeva kaže da se dugo godina nije susrela sa ovakvom ekipom omladine koja je tokom svih pet dana funkcionisala kao jedno, gdje je izražen ogroman timski duh i zalaganje da svaki zadatak bude uspješno i u što kraćem roku riješen, te da je veliki broj sklopljenih prijateljstava i suze na zatvaranju kampa bile dokaz jedne velike ljubavi volontera prema Crvenom krstu Republike Srpske.

Ove godine, obilježavajući 12. avgust – Međunarodni dan mladih pod motom: „Mladi kao pokretači promjena“, na kampu omladine smo snimili promotivni spot sa akcentom na „zelene vještine“, odnosno učešće mladih u akcijama za zaštitu životne sredine.

Crveni krst Republike Srpske se ovim putem zahvaljuje svim medijima koji su ispratili realizaciju kampova podmlatka i omladine u Riječanima ove godine, domaćinima, Opštinskoj organizaciji Crvenog krsta Modriča na izuzetnom gostoprimstvu, prijateljima iz Crvenog krsta Novi Sad na podršci, brojnim donatorima koji su pomogli realizaciju kampa, kao i svim volonterima i aktivistima iz strukture CKRS koji su dali značaj održavanju još jedne lijepe omladinske priče u realizaciji Crvenog krsta Republike Srpske.

Cilj organizacije kampova u režiji Crvenog krsta Republike Srpske, prvenstveno je odlična prilika mladima da shvate zašto je važno biti volonter u Crvenom krstu, šta znači volonterizam, kakva je uloga Crvenog krsta u društvu, kako Crveni krst širi misiju humanosti i ko su ciljne grupe kojima Crveni krst pomaže.

Važno je da unaprijede svoje vještine iz oblasti pružanja prve pomoći uz realistički prikaz povreda, stanja i oboljenja, da prime novo znanje iz oblasti mentalnog i reproduktivnog zdravlja, kao i iz oblasti internet bezbjednosti i trgovine ljudima.

Unazad više od 30 godina postojanja i rada organizacije Crvenog krsta Republike Srpske kroz strukturu je prošlo desetine hiljada mladih različitih starosnih grupa, a više hiljada njih postali su volonteri Crvenog krsta zahvaljujući stečenom znanju na kampovima za mlade.

 

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com