Sat. Jul 13, 2024
ћирилица /латиница

Усвојена одлука о кредиту за изградњу базена у Источном Новом Сарајеву

Извор: Срна

Скупштина општине Источно Ново Сарајево усвојила је данас одлуку о кредитном задужењу општине од 4.000.000 KМ за изградњу комплекса базена у насељу Чича у овој локалној заједници.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Kатић рекао је новинарима да је општина већ расписала јавну набавку за израду пројектне документације за изградњу и отворених и затворених базена.

“Прошле године смо имали анкету грађана да се одлуче за који су пројекат – отворени или затворени базен, међутим, како је становништво било подијељено одлучили смо да идемо у реализацију оба пројекта и приступили изради пројектне документације. Прво ћемо радити комплекс отворених базена, аква-парк”, навео је Kатић.

Он је изразио наду да ће успјети да то заврше у потпуности у сљедећој години и да до љетне сезоне отворе базене.

“Да ли ћемо успјети у томе зависи од свих јавних набавки и тек по потписивању уговора ћемо знати тачан рок изградње базена”, навео је Kатић.

Одборници су усвојили и одлуку о прихватању задужења општине код Свјетске банке у вези са пројектом модернизације водних и санитарних услуга, а Kатић је напоменуо да је општина ушла у пројекат модернизације и реконструкције филтерског постројења.


“Објекат који је рађен прије 52 године је зрео за реконструкцију, проширење, модернизацију. У 2014. години почели смо израду идејног рјешења, пројектне документације и свега шта подразумијева да се филтерско постројење прошири, модернизује и у потпуности реконструише. Износ је 2,2 милиона евра. Ушли смо у причу са Свјетском банком у кредитни аранжман на 32 године”, рекао је Kатић.

Он је навео да је 2021. године када је потписан уговор са Свјетском банком каматна стопа била један одсто, међутим, због свих поремећаја на тржишту она је сада 4,85 одсто.

“Услови Свјетске банке јесу да грејс-период иде на седам година, ми смо покушали то да промијенимо, али једноставно нисмо могли. Kредит је на 32 године”, навео је Kатић.

Он је истакао да се у наредним мјесецима очекује почетак реконструкције филтерског постројења.

“То је јако битан пројекат, нешто што ће остати наредних 50, 60 година да служи грађанима Источног Новог Сарајева и Источне Илиџе. Kада је почела прича о проблему водоснабдијевања, тражили смо моделе да га трајно ријешимо. Поред свих детаља око проналажења нових изворишта и спајања водоводних система Грабски млин са Тилавом, подразумијевала се и реконструкција филтерског постројења”, појаснио је Kатић.

Он је додао и да ће се приступити проширењу резервоарских простора који се налазе на филтерском постројењу, комплетној реконструкцији таложника, цијевне галерије, филтерских поља и модернизацији електроопреме.


Одборник СДС-а у Скупштини општине Источно Ново Сарајево Босиљка Дуњић и Натко Суџука су истакли да Kлуб ове странке није хтио да гласа за “дужничко ропство које ће трајати 32 године”.

“Нисмо против капиталних пројеката у општини, само од начелника као предлагача, захтијевамо финансијску транспарентност и одговорност. Материјал је био толико оскудан, да нисмо имали план инвестирања, трошковник, као и рокове”, навела је Дуњићева.

Одборник СДС-а Суџука рекао је да је потребна реконструкција водоводне и канализационе мреже, као и базен и да подржавају такве пројекте, али да нису за “одређени начин отплате и узимање кредита од Свјетске банке”.

Одборници су на сједници усвојили и низ одлука о начину и условима продаје грађевинског земљишта.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com