Унуке тјерао на просјачење, осуђен на пет година затвора

Извор: Филтер

Из Тужилаштва Кантона Сарајево саопштено је да је Хајрулах Мучишта осуђен првостепено на пет година затвора због трговине људима. Појашњено је да је ријеч о члану 210а, став 2 Kривичног закона Федерације Босне и Херцеговине – начин искориштавања присилно просјачење.

Док из Тужилаштва најављују жалбу, федерални медији преносе да је Хајрулах Мучишта ухапшен прошле године у априлу, у оквиру истраге о нестанку његове унуке Мериме, тада десетогодишње дјевојчице. Потом је окривљен да је искориштавао малољетне унуке које је наводио на просјачење.

О искориштавању дјеце тјерањем на просјачење у јавности се посљедњих година све више говори.

Закон у Републици Српској

Званични подаци МУП-а Српске говоре да је само у првих седам мјесеци ове године на подручју Републике Српске, полиција евидентирала 179 случајева просјачења.

Иначе, Законом о јавном реду и миру прописана је новчана казна у износу од 200 до 800 КМ за лица која просјаче или наводе другог на просјачење, док је за навођење на просјачење малољетника, душевно обољелог лица или лица заосталог у развоју прописана новчана казна од 400 до 1.200 КМ или казна затвора до 40 дана.

Кривични закон Републике Српске у члану 145. који се односи на трговину људима, а у коме се наводи и присиљавање на просјачење, прописује казну затвора од три до двадесет година.

Тренутно је на подручју Републике Српске у току акција „Стоп просјачењу“, чији је циљ јачање свијести грађана о правима дјеце, те о ризицима и посљедицама просјачења дјеце.

ИЗ МУП-а Српске апелују на јачање свијести грађана јер је просјачење један од најприсутнијих облика економске експлоатације дјеце.

“МУП ће организовати нез превентивних и репресивних активности јер просјачење не смије и не може да буде посматрано као „стил живота“ или „научен образац понашања“. Ова негативна појава за посљедицу има и нарушавање других права дјетета, као што су права на здраво одрастање, образовање, живот у породици, здравствену заштиту, заштиту од сваког облика насиља и многа друга права”, поручују из МУП-а.


©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com