Thu. Sep 28, 2023
ћирилица /латиница

Стручњаци упозорили на појаву отровне рибе у Јадрану

Фото: Институт за океанографију и рибарство Хрватске

Извор: Танјуг

Хрватски Институт за океанографију и рибарство упозорио је на појаву све већег броја отровне рибе познате као ватрењача и додао да је та врста ове године забиљежена неколико пута на подручју јужног Јадрана.

– Позната као ватрењача, риба лав или риба паун, Птероис милес је инвазивна индо-пацифичка врста која се истиче по штетности за локалне екосистеме, а озлоглашена је због своје исхране аутохтоним рибљим врстама и брзог ширења на колонизованим подручјима Средоземља – наведено је у објави Института.

Фото: Институт за океанографију и рибарство Хрватске

Истакнуто је да су све бодље на тијелу те рибе отровне и да се код убода јавља изузетно јак бол, па су могући и озбиљнији симптоми и у случају убода препоручује се одлазак код љекара.

– Срећом, као што је случај и код осталих јадранских риба с отровним бодљама, отров је термолабилан, што значи да се може неутрализовати топлотом и то најбоље утапајући убодено мјесто непосредно након убода у воду температуре 40 до 45 степени 30 до 90 минута, уз опрез да не дође до опекотина – напомиње се у саопштењу.

Из Института додају да је ова врста први пут забиљежена у Јадранском мору 2019. године, а најсјеверније мјесто на ком је пронађена било је код Виса 2021. године.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com