Sun. Sep 24, 2023
ћирилица /латиница

Станишић: Немамо права да ћутимо или да се повлачимо пред очигледним наметањем силе

Извор: Филтер

Потпредсједник Демократског савеза (ДЕМОС) и посланик у Народној скупштини Републике Српске Ацо Станишић поручио је да је подизање оптужнице против предсједника Републике Српске Милорада Додика и в.д. директора Службеног гласника Републике Српске Милоша Лукића још једна је у низу потврда тога како у Сарајеву виде Српску и како и колико (не) поштујују њене институције и надлежности.

“Данашња оптужница директан је удар на суверенитет и уставни поредак Српске и доказ је тога да у Сарајеву ништа од тога нису спремни поштовати. Тамошњим институцијама и онима који њима управљају, да ли из Сарајева или из канцеларија по градовима Запада, једино је важно оно што они мисле и сматрају правом и сада је и више него јасно да се не либе да то спроводе у дјело кршећи све правне принципе и норме” навео је Станишић.

Поручио је да је као народни посланик у Народној скупштини Републике Српске гласао за закон због којег је данашња оптужница подигнута, а Народна скупштина је тијело које има законодавну улогу у нашем правном систему.

“Та улога коју имамо ми као народни посланици, коју има Народна скупштина Републике Српске, улоге Владе Српске, институције Предсједника Републике Српске су нешто што нам даје Устав Републике Српске и само нам их он, и грађани који нам на изборима дају своје повјерње, могу одузети и то је, очигледно, нешто што тешко пада политичком Сарајеву. То је управо оно што ово и јесте – политичка прича и игра Сарајева и Запада у којој они желе понизити све оно што носи предзнак Републике Српске и њеног правног субјективитета”, нагласио је Станишић.

Ово је, додао је, политичка прича у којој није у питању ни Додик, ни Лукић, ни Стевандић, нити Станишић или неки други посланик или представник институција Републике Српске, већ је у питању Република Српска и све оно што она представља.

“И баш због тога немамо права да ћутимо или да се повлачимо пред очигледним наметањем силе. Жао ми је што и 31 годину од њеног оснивања и скоро 28 година од Дејтона Република Српска представља трн у оку многима, али сам сигуран да смо по овом питању у Српској сви јединствени и да никоме и никада нећемо дозволити да понижава наше институције, наше грађане, а тиме и све жртве које су дате да би Српска данас била то што јесте”, закључио је Станишић.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com