Fri. Sep 29, 2023
ћирилица /latinica

Simiću podrška od udruženja novinara Srbije i Crne Gore

Izvor: Filter

Rješenje o zabrani ulaska u Hrvatsku koje je novinar Daniel Simić dobio od Granične policije Hrvatske, ne sadrži ništa, piše portal frontal.rs.

Nejasno je ostalo zašto mu je zabranjen ulaz i da li je to trajno.

“Potpuno je jasno da ovo nema nikakve veze sa Simićevim profesionalnim radom, već da unutar obavještajnog aprata Hrvatske, pokušavaju da pritiskom uguše slobodu govora i misli nezavisnih novinara koji govore ono što se njima nikako ne dopada”, navode iz Frontala.

Podrška Simiću, koji je predsjednik Udruženja novinara Republike Srpske, stigla je od kolega iz Srbije i Crne Gore.

Udruženje novinara Srbije izrazilo je danas protest zbog zabrane predsjedniku Udruženja novinara Republike Srpske Danijelu Simiću da uđe u Hrvatsku, ističući da novinarski posao kojim se Simić bavi ne smije biti razlog za ograničavanje slobode kretanja.

U saopštenju UNS-a podsjeća se da je pravo na slobodu kretanja jedno od osnovnih ljudskih prava, kao i da se u standardima Savjeta Evrope ističe da države članice treba da garantuju slobodu kretanja i pristup informacijama novinarima, uključujući prekogranično kretanje.

Iz UNS-a su pozvali i kolege iz Hrvatske da se solidarišu sa Danijelom Simićem i zatraže od Hrvatske da novinarima obezbijedi slobodu kretanja i slobodno obavljanje posla.

Udruženje novinara Crne Gore izražava protest činjenicom da je predsjedniku Udruženja novinara Republike Srpske Danijelu Simiću zabranjeno da uđe u Hrvatsku, te poručuje da se profesija novinara ne smije kažnjavati stvaranjem zabrane kretanja, već je treba pomagati i afirmisati.

U saopštenju UNCG podsjeća se da je pravo na rad i na slobodu kretanja jedno od osnovnih ljudskih prava i da Hrvatska, kao članica EU, treba da garantuju slobodu kretanja i pristup informacijama novinarima.

Iz udruženja su pozvali generalnog sekretara Međunarodne federacije novinara Maju Sever, koja je iz Hrvatske, da reaguje na ove nemile scene, s obzirom da je na pomenutu funkciju došla upravo svojom borbom za prava novinara u Hrvatskoj i šire.

– UNCG diže glas i protiv svih udruženja novinara u regionu i Evropi, koji “gromoglasno” ćute ovih dana dok im se kolegi Simiću ne da ni slobodno kretanje da bi obavljao svoj posao i zadatke svoje matične kuće RTRS-a – dodaju iz udruženja.

Ovo crnogorsko udruženje dalo je punu podršku Simiću u njegovom profesionalnom i nepristrasnom radu u šta su se, kako navode, mogli uvjeriti svi koji prate njegov rad.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com