Sun. Sep 24, 2023
ћирилица /латиница

Симићу подршка од удружења новинара Србије и Црне Горе

Извор: Филтер

Рјешење о забрани уласка у Хрватску које је новинар Даниел Симић добио од Граничне полиције Хрватске, не садржи ништа, пише портал frontal.rs.

Нејасно је остало зашто му је забрањен улаз и да ли је то трајно.

“Потпуно је јасно да ово нема никакве везе са Симићевим професионалним радом, већ да унутар обавјештајног апрата Хрватске, покушавају да притиском угуше слободу говора и мисли независних новинара који говоре оно што се њима никако не допада”, наводе из Фронтала.

Подршка Симићу, који је предсједник Удружења новинара Републике Српске, стигла је од колега из Србије и Црне Горе.

Удружење новинара Србије изразило је данас протест због забране предсједнику Удружења новинара Републике Српске Данијелу Симићу да уђе у Хрватску, истичући да новинарски посао којим се Симић бави не смије бити разлог за ограничавање слободе кретања.

У саопштењу УНС-а подсјећа се да је право на слободу кретања једно од основних људских права, као и да се у стандардима Савјета Европе истиче да државе чланице треба да гарантују слободу кретања и приступ информацијама новинарима, укључујући прекогранично кретање.

Из УНС-а су позвали и колеге из Хрватске да се солидаришу са Данијелом Симићем и затраже од Хрватске да новинарима обезбиједи слободу кретања и слободно обављање посла.

Удружење новинара Црне Горе изражава протест чињеницом да је предсједнику Удружења новинара Републике Српске Данијелу Симићу забрањено да уђе у Хрватску, те поручује да се професија новинара не смије кажњавати стварањем забране кретања, већ је треба помагати и афирмисати.

У саопштењу УНЦГ подсјећа се да је право на рад и на слободу кретања једно од основних људских права и да Хрватска, као чланица ЕУ, треба да гарантују слободу кретања и приступ информацијама новинарима.

Из удружења су позвали генералног секретара Међународне федерације новинара Мају Север, која је из Хрватске, да реагује на ове немиле сцене, с обзиром да је на поменуту функцију дошла управо својом борбом за права новинара у Хрватској и шире.

– УНЦГ диже глас и против свих удружења новинара у региону и Европи, који “громогласно” ћуте ових дана док им се колеги Симићу не да ни слободно кретање да би обављао свој посао и задатке своје матичне куће РТРС-а – додају из удружења.

Ово црногорско удружење дало је пуну подршку Симићу у његовом професионалном и непристрасном раду у шта су се, како наводе, могли увјерити сви који прате његов рад.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com