Thu. Sep 28, 2023
ћирилица /latinica

Sve spremno za početak nastave u osnovnim školama u Sarajevsko-romanijskoj i Gornjodrinjskoj regiji

Foto: OŠ "Petar Petrović Njegoš" Istočna Ilidža

Izvor: Srna

U osnovnim školama na području Sarajevsko-romanijske i Gornjodrinjske regije sve je spremno za početak nastave u novoj školskoj godini, izjavila je danas Srni predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola dvije regije Jelena Čančar.
Čančareva je navela da je svih 20 škola spremno, a riječ je o 18 osnovnih i dvije muzičke škole.

“U kontaktu sa školama imam informaciju da je uglavnom sve spremno što se tiče materijalno-tehničke pripremljenosti. U školi u Rogatici u toku je sanacija fiskulturne sale, druge škole su radile manje sanacije u vidu popravki, krečenje i slično, a koje su neophodne kako bi nova školska godina počela kako treba”, navela je Čančareva.

Ona je napomenula da u pojednim školama postoje određeni kadrovski problemi, jer nisu još okončani konkursi, a malo i zbog kašnjenja saglasnosti u vezi sa produženim boravkom, međutim i to se privodi kraju.

Ona je pojasnila i da zbog razuđenosti regije, određeni broj nastavnog kadra normu dopunjava u više škola, tako da će se u posljednjoj sedmici pred početak školske godine raditi na organizaciji njihovog rasporeda časova i prevoza.

Čančareva je navela da su u školama održana savjetovanja predstavnika Republičkog pedagoškog zavoda i resornog ministarstva, na kojima su predstavljene nove mjere koje se odnose na jačanje bezbjednosti i one koje se uvode da bi se na još viši nivo podigao vaspitni aspekt, odnosno projekat koji se već sprovodi pod nazivom “Briga o djeci, zajednička odgovornost i obaveza”.

“Od 1. septembra imaćemo i školske policajce, što je bila i privremeno uvedena mjera pred kraj nastave u junu. Činilo se da je pozitivna reakcija i djece i roditelja na tu mjeru i vidjećemo u narednom periodu da li će to dati određene efekte”, istakla je Čančareva.

Ona je dodala da, osim školskog policajca, postoje još neke mjere na nivoima škola, a koje se tiču konkretno rada stručnih službi i nastavnika s ciljem podizanje kvaliteta vaspinog dijela rada.

“Ministarstvo je novim Pravilnikom omogućilo od 2024. godine, da određene škole sa većim brojem odjeljenja mogu da prime još stručnih saradnika – pedagoga, psihologa, defektologa. Uvijek nam nedostaje ljudi koji će raditi sa djecom dodatno, pogotovo u većim školama. To je jedna od mjera kojoj smo se obradovali”, ukazala je Čančareva, napominjući da će se raditi i na jačanju saradnje sa porodicom učenika.

Ona je navela da je u određenoj mjeri povećan broj prvačića u pojednim opštinama, kao što je u Istočnom Novom Sarajevu i Foči, u školama “Sveti Sava”.

Čančareva je dodala da na regiji postoje određeni problemi kada je u pitanju prevoz učenika i to u manjim sredinama gdje nema prevoznika, kao što je opština Čajniče.

“Tu su problemi takvi da se moraju angažovati prevoznici drugih opština i vrlo je teško uklopiti prevoz djece iz područnih škola, ali se i to riješava uz razumijevanje i prevoznika i uprave škole”, navela je Čančareva.

Ona je ukazala da se bez obzira na pogodnu epidemiološku situaciju i dalje pridržavaju određenih mjera, kao što je veći stepen higijene i dezinfekcija.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com