Sat. Sep 30, 2023
ћирилица /латиница

Протест у Градачцу због убиства Низаме: Ово је задњи аларм, сви се морамо пробудити

Фото: n1info.ba

Извор: Глас Српске

У Градачцу је, данас у подне, почео протести грађана након јучерешњег свирепог злочина а у којем су убијене три особе и рањене још три.

Нермин Сулејмановић је у крвавом походу усмртио своју бившу невјенчану супругу Низаму Хећимовић, у присуству малог заједничког дјетета, и све преносио уживо на Инстаграму.

Потом је убио оца и сина Ондера и Дениса (23) Џенгиза и ранио још тоје људи од којих је једно животно угрожено. Након полицијске потјере Сулејмановић се убио,

Низама је дуже вријеме била у страху за своју и сигурност дјетета те је потражила полицијску заштиту. Међутим, Општински суд у Градачцу је 7. августа ове године одбацио захтјев МУП-а Тузланског кантона да се Нермину Сулејмановићу изрекне мјера забране узнемиравања и ухођења несрећне жене.

Преносу убиства на Инстаграму наишао је и на бројна одобравања, па је из Федералног министарства унутрашњих послова је саопштено да ће тражити да МУП ТК испита све особе које су величале убицу и злочин који је починио.

Грађани Градачца су у страху након монструозног злочина и позивају надлежне на одговорност.

“Бојала сам се за себе и дијете”, “Стоп насиљу над женама”, “Тражимо одговорност градоначелника и полиције” – само су неки од транспарената које окупљени носе. Такођер, сви носе смртовницу с поруком: “Жена, супруга, мајка. Убијена јер је пријавила насиље. Градачац, 11.08.2023”

Једна од организатора протеста Нерма Шарић казала је за Н1 да захтијевају и очекују коректне активности поводом имплементације Истанбулске конвенције од првог до посљедњег услова.

-БиХ ужива титулу једне од првих потписница ове конвенције а данас ми смо дошли овдје због чега смо дошли. Истанбулска конвенција спомиње термин родно засновано насиље па бих с овог трга поручила улога мушкараца није да буде силеџија, а жена жртва, нити држава треба да се понаша као да се те ствари нас не тичу, ни институције ни ми као друштво. Молим вас да се трагични случајеви буду повод да зацјељују наше односе и градимо здравије друштво – казала је.

Миралем Топаловић, један од организатора, казао је да морамо пробудити спаваче и да ће ова трагедија донијети промјене.

-Несхватљиво да је се десило што се десило. Систем се мора промијенити. Овдје је заказала држава. Овај мук мора се чути далеко и морају се пробудити сви који раде тај посао и да се брину о нама грађанима. Човјек је јуче ходао пола сата по Градачцу, улазио у кафиће, нико није реаговао – рекао је Топаловић.

Истиче да смо као друштво дотакли дно и да су нашој дјеци идоли “мангупи” који се пакирају гдје хоће и људи који чине масакр.

Јуче је било, каже, 5.000 грађана у Градачацу и да срећом да није било веће трагедије. Истиче како се сви морамо пробудити и да свако од нас треба бити “полицајац” као што је то случај с грађанима Њемачке те пријављивати насиље, насилнике, а не гледати нијемо или окретати главу.

-Ово је задњи моменат да сви почну радити. Ако не почну радити, остајемо без државе – казао је Топаловић.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com