Fri. Sep 29, 2023
ћирилица /латиница

Пријем за Ивану и Богдана, храбре волонтере Црвеног крста који су спасили два живота

Извор: Филтер

Генерални секретар Црвеног крста Републике Српске Рајко Лазић угостио је данас храбре волонтере и некадашње чланове екипа прве помоћи из структуре Црвеног крста Републике Српске Ивану Глуховић из Пала и Богдана Боровчанина из Сокоца, у знак захвалности за њихову исказану помоћ и спасена два људска живота протеклих дана.

Лазић је на пријему, којем је присуствовао и сарадник за прву помоћ у ЦКРС и инструктор прве помоћи Миљан Клачар, Глуховићевој и Боровчанину уручио захвалнице Црвеног крста Републике Српске за пружену помоћ, изражену племенитост, хуманост и љубав према сваком човјеку, те честитао им на подухвату и присебности да реагују и употријебе стечено знање из прве помоћи у Црвеном крсту.

„Изузетна нам је част што имамо прилику да угостимо Ивану и Богдана, наше волонтере и некадашње чланове екипа прве помоћи Црвеног крста, који су доказали хуманост на дјелу, били довољно присебни и прискочили у помоћ особама које су се у том тренутку бориле за живот. То је доказ квалитетног рада са младима кроз област познавања прве помоћи, њихове жеље да науче прву помоћи и због тога смо поносни што су кроз нашу структуру прошли овакви честити и хумани људи, који нису размишљали ниједног тренутка шта урадити, већ су одмах прискочили у помоћ и спасили два људска живота“, рекао је Лазић.

Подсјећамо, Сокочанин Богдан Боровчанин (26) се средином мјесеца августа нашао на плажи Јаз у Будви, гдје је примијетио мушкарца (36) да се гуши у води, те је одмах притрчао и уз помоћ још једног пливача извукао скоро па беживотно тијело унесрећеног.

 

Захваљујући брзој реакцији и стеченом знању из прве помоћи, Богдан је одмах присегнуо за пружањем прве помоћи и након неколико минута реанимације, мушкарац је почео да дише и његово здравствено стање се нормализовало.

Боровчанин истиче да је све вријеме био у шоку, али да је знање из прве помоћи у Црвеном крсту правилно примјенио и да је захваљујући томе тај мушкарац данас жив.

У сличној ситуацији се јуче нашла и Паљанка Ивана Глуховић, дугогодишњи волонтер Црвеног крста и некадашњи члан екипе прве помоћи Општинске организације Црвеног крста Пале, те републички судија из прве помоћи.

„У башти кафића примјетила сам жену са забаченом главом уназад и схватила сам да нешто није у реду. Након што сам пришла, видјела сам да је у бесвјесном стању и пружила прву помоћ до доласка санитета хитне помоћи, која је, срећом врло брзо стигла. Надам се да је госпођа данас добро и да ће се опоравити. Највише сам захвална мом инструктору прве помоћи Миљану Клачару који ме је научио основе прве помоћи, као и Црвеном крсту Републике Српске из кога је све кренуло“, каже Глуховићева.

Црвени крст Републике Српске огромну пажњу усмјерава ка младима кроз програм прва помоћ, што је и једна од традиционалних активности у нашој организацији. Обука из прве помоћи за возаче је веома значајна активност која се спроводи у општинским и градским организацијама Црвеног крста Републике Српске.

Сваке године организују се општинска, градска и регионална такмичења, као и наше, традиционално, републичко такмичење екипа прве помоћи уз реалистички приказ повреда, стања и обољења.

Из ЦК РС истичу да су узетно поносни што данас хиљаде волонтера, попут Иване и Богдана, пролазе обуке из прве помоћи у Црвеном крсту, а касније дјелују на терену и спасавају људске животе. На тај начин они промовишу улогу и значај Црвеног крста Републике Српске у друштву.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com