Fri. Sep 29, 2023
ћирилица /латиница

Припадник ОС БиХ који је српског колегу напао ножем удаљен из службе

Извор: РТРС

Напад хладним оружјем Бошњака на Србина 15. августа у Центру за обуку Пазарић, који је на срећу завршио без тежих посљедица, отворио је питање контроле пријема кандидата у Оружане снаге БиХ, али и различитих аршина по којима поступа Тужилаштво БиХ које је одбило да преузме овај случај. Незванично сазнајемо да је нападач накнадно психијатријски прегледан у УКЦ у Сарајеву.

Чак и ако инцидент нема националну позадину, посљедице по појединце и друштво могле би бити погубне да је успио у својим намјерама.

Након што је ножем насрнуо на колегу инцијала Д.А. ,Србина из Билеће, нападач М.Ђ, Бошњак из Тузле, завршио је војничку каријеру.

Како сазнајемо данас се раздужио и напустио Центар за обуку Оружаних снага БиХ у Пазарићу.

Млади Србин остао је на обуци, стабилног је психо-физичког стања.

Туча двојице кандидата дан раније иако завршена измирењем, умало у ноћи да прерасте у трагедију.

Наводно М.Ђ. је пред спавање једном колеги најавио крвави спектакл.

У глуво доба ноћи М.Ђ. заскочио је уснулог колегу и ножем почео превлачити преко његовог врата.

Ипак, Д.А. физички јачи одгурнуо га је од себе. Нападач је ујутру ухапшен, војна полиција га је предала сарајевској, пронађен је и нож којим је покушао да усмрти колегу на обуци.

– По налогу поступајућег тужиоца Кантона Сарајево биће достављен извјештај против лица М.Ђ. због сумње да је починио кривично дјело – Угрожавање безбједности из Кривичног закона ФБиХ, на штету лица Д.А. – стоји у одговору из МУП-а Кантона Сарајево.

Дакле, стављање ножа под грло није покушај убиства него угрожавање безбједности, “ситан инцидент” као што рече министар одбране у Савјету министара Зукан Хелез.

Његов замјеник Александар Гогановић пита зашто Тужилаштво БиХ није преузело случај када су се 2015. године и СИПА и Тужилаштво БиХ бавили убиством војника у Рајловцу.

– Оно што могу већ сада да потврдим, никоме нећу дозволити заташкавање оваквог случаја. Није ми јасно како напад на кандидата није довољно озбиљан случај за Тужилаштво и јавно их позивам да се укључе у читав случај, поготово у тренутку када имамо Дан жалости у Српској и ФБиХ. Тужилаштво БиХ умјесто што се бави политички монтираним оптужницама против предсједника Српске, очекујем да се озбиљно приступе овом случају – каже Гогановић.

Наши извори кажу да се овај тузлак по доласку на обуку у Пазарић често конфронтирао са колегама и Бошњацима.

Хвалио се да је у цивилству ножем насртао на друге, што отвара питање како је прошао љекарске и безбједносне провјере за пријем у Оружане снаге.

– У ОС БиХ постоје прегледи ко може да буде припадник, међутим све је то формално. Познато је да се војници примају чак и митом, ко да 10.000 КМ може постати војник. У питању је систем пријема тих војника, по којим критеријумима се примају? За то је одговорно Министарство одбране, а поготово министар Хелез, он на крају потписује пријем тог војника – навео је Срђан Перишић, официр Војске Републике Српске и професор геополитике.

У децембру прошле године у Центру за обуку у Пазарићу двоје кандидата, српске националности били су провоцирани и нападнути на националној основи.

И овај јучерашњи напад у истој касарни не иде у прилог тврдњи да су Оружане снаге у перцепији међународне заједнице најуспјешнија реформа у послијетратној БиХ.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com