Fri. Sep 29, 2023
ћирилица /латиница

Почиње 148. Невесињска олимпијада

Извор: РТРС

Подизањем олимпијске заставе вечерас ће у Невесињу бити озваничен почетак 148. Невесињске олимпијаде, највеће спортско-културне манифестације у источној Херцеговини.

Заставу ће на платоу испред Спортске дворане “Невесињка” подићи најбољи спортисти општине у протеклој години Јана Ђерић и Дарко Драговић.

Невесињска олимпијада ће трајати до 13. августа када ће бити одржана централна манифестација са витешким дисциплинама и традиционалним коњским тркама на Братачком лугу.

Начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић каже да се ове године по први пут подиже олимпијска застава, а да ће централна свечаност отварања Невесињске олимпијаде бити одржана 12. августа у 20.30 часова на Тргу слободе, уз присуство званичника Републике Српске и Србије, те великог броја посјетилаца из цијелог региона.

– Невесињска олимпијада ће и ове године потврдити да је једна од најзначајнија манифестација у Републици Српској када је у питању традиција, спорт и витештво – рекао је Авдаловић.

Он истиче да ће током десетодневне манифестације бити одржано више догађаја и надметање у педесетак дисциплина које су и претходних година биле заступљене на Невесињској олимпијади.

Авдаловић очекује да ће током ове манифестације Невесиње посјетити на хиљаде учесника и посјетилаца.

Што се тиче програма, организатори најављују да је након дуже паузе у такмичарски програм поново уврштено Отворено првенство града у стоном тенису.

Прве медаље биће подијељене 5. августа када су на програму планинска трка “Вележ вертикал 2023” и Међународно такмичење у спортском риболову.

Живописни простор језера Алаговац и планине Вележ већ изазива интересовање такмичара и љубитеља природе.

Након тога 6. августа слиједи атлетски митинг “Алекса Ковачевић”, турнири у кошарци, малом фудбалу, тенису, стрељаштву, шаху и стоном тенису.

Љубитеље енигматике очекује јубиларно издање Олимпијског квиза који двије деценије обогаћује забавни дио Невесињске олимпијаде.

Најмлађи учесници своје дисциплине могу пронаћи у оквиру Мале олимпијаде.

Врхунску забаву могу очекивати посјетиоци годишњег концерта “Летс денс” 8. августа.

Култура и традиција биће заступљени кроз фестивал младих гуслара Републике Српске и концерте невесињских етно група “Свети Димитрије” и “Симонида” 9. августа.

У предаху између бројних надметања гости и олимпијци имаће прилику да пробају домаће специјалитете и упознају етнографско благо невесињског краја на Сајму прехрамбених производа и ручних радиности који ће бити одржан 12. августа.

Организатор Невесињске олимпијаде је општина Невесиње, а покровитељ Влада Републике Српске.

Овогодишњи награди фонд је 40.000 КМ.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com