Mon. Jul 15, 2024
ћирилица /latinica

Počeo 17. Sabor srpskog izvornog narodnog stvaralaštva

Foto: Opština Istočna Ilidža

Izvor: Srna

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović danas je u ovoj opštini svečano otvorio 17. Sabor srpskog izvornog narodnog stvaralaštva na kojem se očekuje prisustvo više od 60 kulturno-umjetničkih društava iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore.

Božović je istakao da se na ovaj način od zaborava čuva srpska tradicija, istorija i običaji, kao i sve ono što je karakteristično za sarajevsko polje kada je riječ o narodnim nošnjama, pjesmama i igrama.

On je izrazio nadu da će, uz pomoć svih onih koji su posvećeni čuvanju tradicije i običaja, ovaj sabor doživjeti još dugi niz godina postojanja.

“Nadam se da će svi oni koji su danas uključeni u organizaciju Sabora, to prenijeti i na buduća pokoljenja”, rekao je Božović na konferenciji za novinare, dodajući da je ova manifestacija jedna od najznačajnijih na području Istočne Ilidže.

On je istakao da ovaj sabor ima podršku nadležnih ministarstava Republike Srpske, BiH i Srbije jer od zaborava otima ono što treba ovjekovječiti.

Foto: Opština Istočna Ilidža

Božović je rekao da je da će se opština Istočna Ilidža, koja je generalni pokrovitelj, potruditi zajedno sa organizatorom Srpskim kulturno-umjetničkim društvom “Vojkovići” tokom Sabora budu dobri domaćini.

Predsjednik Srpskog kulturno-umjetničkog društva “Vojkovići” Ranko Skakavac rekao je da će u bogatom kulturno-umjetničkom programu biti promovisana tradicija predaka kroz narodne pjesme, igre i gusle.

On je podsjetio da su kulturno-umjetnička društva, koja su željela da učestvuju u takmičarskom dijelu, morala napisati literalni rad na zadatu temu, pripremiti scenski prikaz narodnih običaja i takmičiti se u narodnom pjevanju.

Foto: Istočna Ilidža

Skakavac je rekao da su od pristiglih prijava izabrali šest najboljih, koji će nastupiti u subotu, 2. septembra, dok je za nedjelju, 3. septembar, planiran takmičarski dio i proglašenje pobjednika.

On je rekao da je za sutra u 18.00 časova planirana Duhovna besjeda o temi “Bog je ljubav” na kojoj će govoriti protojerej Milorad Golijan, kao vrstan govornik i poznavalac teologije, psihologije i filozofije, a u nedjelju će biti održano narodno veselje uz izvorno pjevanje u Vojkovićima.

Foto: Opština Istočna Ilidža
©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com