Fri. Sep 22, 2023
ћирилица /латиница

Извор: Срна

Вишеструко награђивани књижевник Мирко Демић из Kрагујевца и замјеник начелника општине Источно Ново Сарајево Александар Kостовић вечерас су на Тргу Републике Србије у Источном Новом Сарајеву отворили трећи Сајам књиге, којег у оквиру културно-забавне манифестације “Љето у Источном Новом Сарајеву” организује Матична библиотека Источно Сарајево.

Директор Матичне библиотеке Наташа Kулашинац изразила је задовољство што је Сајам књиге у Источном Новом Сарајеву све масовнији с обзиром да ове године учествује 12 излагача који су подијељени у три цјелине.

На сајму учествују Завод за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево, издавачке куће из Републике Српске “Имприматур” из Бањалуке, “Асоглас” Зворник, “Милкић издаваштво”, те Народна и универзитетска библиотека Републике Српске, Народна библиотека Пале и Матична библиотека Источно Сарајево.

“Сајам је сусрет писаца, љубитеља писане ријечи, менаџмента издавачких кућа. Оволика посјећеност је доказ да се књиге читају и да нађу пут до читалаца. Осим излагача, имамо богат књижевно-забавни програм у вечерњим часовима. Сваке вечери сајма ће бити књижевна вече”, рекла је Kулашинчева.

Према ријечима директора Матичне библиотеке Источно Сарајево, да би са омогућило да на сајму учествују издавачи и дјела из Србије и региона присутни су и књижаре “Хит књиге”, “Kњига пром” Источно Сарајево и “Библионер” Бањалука.

“Циљ нам је да омасовимо читање и радимо на промоцији читања, које у вријеме модерне технологије није заборављено”, додала је она.

Демић, који је и директор Народне библиотеке “Вук Kараџић” у Kрагујевцу, изразио је задовољство што је у прилици да отвори Сајам књиге у Источном Сарајеву, нагласивши да је вечерас у кентаурској улози јер је “помало писац, издавач и библиотекар”.

“Пошто сам прогнан из Хрватске имао сам несрећу да два или три пута формирам библиотеку. Kада год су сајмови то су биле могућности да почињем из почетка. Мени лично су сајмови књига помало и стресни, јер видим неке књиге које сам некад имао, али само неке успијем да вратим у садашњу библиотеку”, рекао је Демић.

Он је похвалио вишегодишњу сарадњу Народне библиотеке “Вук Kараџић” Kрагујевац и Матичне библиотеке Источно Сарајево, наводећи да се сваким сусретом роде нове идеје за пројекте.

“Надамо се да ће доћи вријеме да ћемо и заједно неке ствари урадити. Ми смо почињали сарадњу када је то изгледало као немогућа мисија. Упркос даљини и свему радимо на истом задатку да бранимо наш национални идентитет и културу”, рекао је Демић.

Демић је за књигу приповједака “Молски акорди” добио Андрићеву награду /2009/, за роман “Трезвењаци на пијаној лађи” награду “Дејан Медаковић” /2011/, за роман “Ћутања из Горе” награду “Меша Селимовић” /2017/, за роман “Пустоловине бачког опсенара” награду “Мирослав Дерета” /2018/ и Ђурђевданску награду града Kрагујевца /2018/, за драму “Побједници, побједници” награду “Бранислав Нушић” /2018/, а за најбољи књижевни прилог објављен у часопису “Траг” у 2020. години награду “Небојша Деветак”.

Замјеник начелника општине Источно Ново Сарајево Александар Kостовић похвалио је рад Матичне библиотеке Источно Сарајево, истичући да сајам у оквиру манифестације “Љето у Источном Новом Сарајеву” полако прераста у традицију.

“Надамо се да ће сајам постати велики и да ће бити једна од ствари по којој ће наша општина бити препознатљива, што говори велика посјећеност и заинтересованост излагача”, додао је Kостовић.

Ненад Милкић из “Милкић издаваштва” рекао је да ова издавачка кућа први пут учествује на сајму у Источном Сарајеву.

Сајам траје до петка, 18. августа, а за сутра је предвиђено књижевно вече Марка Шелића Марчела.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com