Sat. Sep 30, 2023
ћирилица /латиница

Почела изградња нове основне школе у Источном Сарајеву

Аутор: Филтер/Мира Костовић

Положен је камен темељац за изградњу нове основне школе у Источном Новом Сарајеву. Школа се гради у обухвату регулационог плана Центар 3, у Улици 9. јануара.

Радове ће изводити фирме “РАДИС” д.о.о. Источно Сарајево и “ALMY TRANSPORT” д.о.о. Зеница. Уговорена вриједност радова је 4.249.440,02 КМ са ПДВ-ом, а рок за извођење радова је 10 мјесеци од дана увођења извођача радова у посао.

Предвиђено је да школу похађа 650 ученика.

Нова основна школа биће друга у Источном Новом Сарајеву. Потреба за изградњом јавила се због сталног повећања броја становника и чињенице да капацитет ОШ “Свети Сава” више није довољан.

ОШ “Свети Сава” међу најбројнијим школама у Републици Српској

ОШ “Свети Сава” најбројнија је школа на подручју Сарајевско-романијске регије и међу најбројнијим у Републици Српској.

Изградњу зграде која је завршена 2003. године финансирала је Влада Јапана. Школа је првобитно саграђена за око 650 ученика, а годинама уназад проблем недостатка простора рјешаван је доградњом додатних учионица. Тренутно ову школу похађа 1.220 ученика.

Нова школа назваће се по Милици и Наташи

Градити школу значи градити будућност, поручио је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

“Веома је важно да имамо средине гдје градимо нове школе”, додао је Додик и рекао да ће се школа назвати по Милици Лаловић и Наташи Учур, дјевојчицама које су убијене снајпером. Убијене су за вријеме примирја 11. марта 1995. године у сарајевском насељу Грбавица, које је тада било под српском контролом.

“Страдале су док су се играле. Убијене су само зато што су припадале нашем народу и желимо да на овај начин трајно сачувамо успомену на дјецу која нису успјела да заврше школу”, рекао је Додик.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић поручио је да је изградња нове школе најбољи показатељ развоја Источног Сарајева.

“Значајно је и то што се гради вртић, што се гради студентски дом и остали садржаји. Радимо, градимо и идемо даље”, поручио је Вишковић.

Министар просвјете и културе РС Жељка Стојичић додала је да изградња нових школа није честа и да се посебно радује што је данас у Источном Сарајеву.

“Сигурно ће наставници и ученици имати добре услове за остваривање добрих резултата”, рекла је Стојичићева.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Катић поручио је да је данашњи дан изузетно важан за све становнике. Осим изградње објекта школе, биће расписана јавна набавка за околно уређење, изградњу фискултурне сале и унутрашње опремање школе.

“Сам пројекат објекта кошта 4 милиона 249 хиљада КМ и у потпуности се финансира из буџета Владе Српске. Захваљујем се руководству Републике Српске што је подржало овај пројекат”, изјавио је Катић.

Он је подсјетио да се у Источном Новом Сарајеву гради нови вртић, зграда студентског дома, Ректората и Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву.

Инжењер из фирме РАДИС Душко Марковић навео је да се гради објекат бруто грађевинске површине 3.300 квадрата.

“Рок за изградњу је десет мјесеци и потрудићемо се да све радове изведемо у предвиђеном року”, рекао је Марковић.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com