Fri. Sep 29, 2023
ћирилица /латиница

Посљедњи врели талас овог љета до уторка

Извор: Срна

Врели температурни талас који је захватио Србију и Републику Српску посљедњи је овакве снаге овог љета, а задржаће се до уторка, 29. августа, рекао је Срни метеоролог Републичког хидрометеоролошког завода Србије Слободан Совиљ.

“Овај дуготрајан, десетодневни топлотни талас поријеклом са сјевера Африке, који се до наших крајева проширио преко Шпаније и западног Средоземља и са овако високим температурама које се крећу од 33 до 37 степени Целзијусових, задржаће се све до уторка, 29. августа. У том смислу ово јесте последњи врели талас овакве снаге”, појаснио је Совиљ.

Он је навео да ће у септембру бити топлих љетних дана када максимална температура прелази 25 степени, али и тропских када би температура достизала 30 или 31 степен.

Совиљ је додао да септембарске прогнозе указују да ће у унутрашњости балканског полуострва, па тако и на подручју Србије и Републике Српске бити од 12 до 17 љетних дана.

Према његовим ријечима, просјечна септембарска максимална температура у Србији, у нижим предјелима ће бити од 23 до 27 степени.

Совиљ је напоменуо да се топли временски услови очекују и током јесени. Како је појаснио, цијеле климатолошке јесени, коју климатолози рачунају од 1. септембра до 30. новембра, очекује се до 20 такозваних љетних дана, са максималном температуром која прелази 25 степени, док ће средња сезонска температура ваздуха бити од 11 до 14 степени.

У овом периоду очекује се и да ће количина падавина бити изнад просјека,
поготво у октобру и новембру, а укупна сезонска количина падавина процијењена је на вриједности од 150 до 230 литара по метру квадратном.

Совиљ је навео да топли временски услови у великој мјери зависе и од јачања атмосферско-океанског феномена “Ел Нињо” у Пацифику и објашњава да је ово подручје у претходне три године, које су такође биле топле, било под утицајем “Ла Ниње” или хладне фазе пацифичке јужне осцилације.

“Полако улазимо у топлију фазу која ће свој врхунац тек достићи наредне године и због тога се у научној заједници све више и више говори да би наредна, 2024. година, могла бити до сада најтоплија на свијету уз обарање још више топлих рекорда широм планете”, каже Совиљ.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com