Остојић: Сумњамо да ће оптужени за Јошаницу завршити у затвору

Фото: РТРС

Извор: Срна

Предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић поздравља подизање оптужнице против 13 лица која се терете за злочине почињене над Србима у Јошаници код Фоче, али сумња да ће оптужени завршити у затвору или да ће им бити изречене одговарајуће казне, имајући у виду досадашњи рад правосуђа БиХ.

– Ако се узме у обзир чињеница да ће у овом случају свједочити више од 400 свједока, да ће бити приложено више од 1.200 материјалних доказа, питање је и колико ће сам процес временски трајати и да ли ће уопште дочекати правду починиоци дјела, као и породице жртава – рекао је Остојић Срни.

Остојић страхује да ће у судском поступку бити примијењени двоструки аршини као што је био случај више пута до сада, гдје се Србима пресуђује по кратком поступку, а сви други буду или ослобођени кривице или судски процеси трају унедоглед.

– Питамо зашто се са подизањем оптужнице чекало 30 година? Многи починиоци злочина, као и свједоци су у међувремену умрли и питање је какав ће епилог имати суђење за најмонструознији зличин почињен над Србима горњег Подриња – указује Остојић.

Он је подсјетио да је злочин у Јошаници, као и бројни други злочини над Србима, почињен на православни празник, а у конкретном случају на Никољдан, а карактерише га убијање цивила на најмонструозније начине, што је случај и код других злочина над Србима.

Тим тужилаца Посебног одјељења за ратне злочине подигао је оптужницу против 13 лица, некадашњих команданата и припадника такозване Армије БиХ, који се терете за ратне злочине над жртвама српске националности у мјесту Јошаница код Фоче у децембру 1992. године.

У Јошаници је убијено 56 цивила српске националности, рањено око 10 жртава, а куће, имовина, пољопривредни и помоћни објекти запаљени су и уништени.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com