Fri. Sep 29, 2023
ћирилица /латиница

Оскрнављено православно гробље код комплекса правосудних институција у Сарајеву

Извор: Срна

Оскрнављено је православно гробље у непосредној близини комплекса правосудних институција БиХ у Сарајеву, изјавио је Срни предсједник Одбора за заштиту Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић.

На гробљу у улици Првомајска оскрнављени су споменици породица Обрадовић, Пајдановић, Константиновић и Мајмуновић.

Радановић је истакао да се споменици налазе 10 метара од зграде Тужилаштва БиХ, а да се нико од тужилаца није тиме бавио

Он је скрнављење споменика пријавио данас надлежној полицијској управи Нови Град, те додао да ће надлежна полицијска управа послати патролу да утврди чињенице.

Радановић је указао на чињеницу да су према одредбама Кривичног закона БиХ и ФБиХ скрнављење споменика кривична дјела за које су предвиђене затворске казне до пет, односно осам година.

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ подсјетио је на чињеницу да је у ФБиХ до сада оштећено или оскрнављено око 1.000 православних гробаља, а да остану недирнута само малобројна стара православна почивалишта која су удаљена и на изолованим мјестима.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com