Mon. Jul 15, 2024
ћирилица /латиница

Оптужница против 18 особа и три фирме – докази из “Скај” и “Аном” апликација

Извор: Срна

Тужилаштво БиХ је у предмету “Бојан Цвијетић и други” подигло оптужницу против 21 лица за кривична дјела организовани криминал, неовлаштени промет опојних дрога, кријумчарења, прања новца и друга повезана кривична дјела.

Оптужница је подигнута против 18 физичких лица и три правна лица са доказима из “Скај” и “Аном” апликације, а у оквиру предмета биће затражено одузимање незаконите имовинске користи у износу од око осам милиона KМ у некретнинама и моторним возилима.

Поједини оптужени су приликом извршења кривичних дјела користили једну, а неки од оптужених и више “Скај” и “Аном” апликација за планирање, договарање и извршење кривичних дјела, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Оптужени су од 2019. до 2021. године организовали, испланирали и реализовали међународно кријумчарење више од 35 килограма кокаина, кријумчареног углавном из Холандије и Белгије у БиХ, као и даље скривање и кријумчарење у сусједне земаље, као и Мађарске и Словеније, наведено је у оптужници.

Они су оптужени за кријумчарење више од 3.000 килограма сканка из Албаније, као и сусједних земаља у БиХ, те даље кријумчарење унутар БиХ и према земљама региона, као и складиштење веће количине сканка у БиХ гдје је заплијењено око 316 килограма, као и кријумчарење веће количине цигарета.

Оптуженима је стављено на терет да су почињењем кривичних дјела стекли незакониту имовинску корист у вишемилионским износима, коју су прањем новца убацивали у легалне финансијске токове, куповином већег броја некретнина /станова, земљишта/, на подручју Бањалуке, Источног Сарајева, Лакташа и других мјеста, као и више десетина углавном скупоцјених моторних возила.

Наводе оптужнице Тужилаштво ће доказивати позивањем око 130 свједока, осам стручних вјештака, као и прилагањем више стотина доказних материјала, укључујући и документе међународне правне помоћи добијене из правосудних институција Француске, САД и других.

Међу оптуженима су некадашњи савјетник министра безбједности Бојан Цвијетић и некадашњи запослени Министарства унутрашњих послова Републике Српске Младен Миловановић.

Оптужени су и Петар Дукић, Миловоје Тодоровић, Алексадар Николић, Харис Хоџић, Јеленко Kнежевић, Саша Рађевић, Даворин Поповић, Горан Стојисављевић, Иван Јурић, Драган Kресојевић, Славко Брборовић, Жељко Максимовић, Елдин Хажбић, Радислав Тешић, Младен Панић и Синиша Бачић.

Оптужена су и правна лица “Милко” Лакташи, “21 мај” Лакташи и “Стар-Р” Источно Ново Сарајево.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com