Sun. Sep 24, 2023
ћирилица /latinica

Oko 1.000 učenika upisano u srednje škole na području Sarajevsko-romanijske regije

Izvor: Srna

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola Sarajevsko-romanijske regije Branka Kovačević izjavila je danas Srni da je u 10 srednjih škola ove regije u prvi razred upisano oko 1.000 učenika i da je sve spremno za redovan početak nastave u petak, 1. septembra.
Kovačevićeva je dodala da je plan upisa bio 1.106 učenika, te da je manji broj upisanih prisutan naročito u rubnim i manjim opštinama.

“U saobraćajnoj struci učenici su mogli da izaberu novo zanimanje – tehničar logistike i špedicije, gdje je pokazana zainteresovanost za upis”, navela je ona.

Deficitarna zanimanja trećeg stepena u ovoj školskoj godini su, kako je rekla, kuvar, autoelektričar, automehaničar, instalater, bravar, zavarivač, trgovac.

“Iako, ova zanimanja pružaju mogućnost bržeg zapošljavanja i veća finansijska primanja, nažalost, nije bila velika zainteresovnost učenika”, istakla je Kovačevićeva.

Prema njenim riječima, učenici su i dalje najviše zainteresovani za medicinsku školu, odnosno, za zanimanja u struci zdravstvo, ekonomsku, IT tehničare i tehničare računarstva u struci elektrotehnika i za gimnaziju.

“Svih 10 srednjih škola Sarajevsko-romanijske regije spremne su za početak nove školske godine. Ljetni raspust je iskorišten za krečenje, čišćenje i sanaciju školskog prostora”, navela je Kovačevićeva.

Ona je dodala da su u školama održana savjetovanja predstavnika Republičkog pedagoškog zavoda i Ministarstva prosvjete i kulture, na kojima su predstavljene nove mjere koje se odnose na jačanje bezbjednosti učenika i zaposlenih.

“Od 1. septembra u školama će biti prisutni školski policajci s ciljem prevencije vršnjačkog nasilja i maloljetničke delinkevencije u školama. Povećaće se broj radnika stručne službe – pedagoga i psihologa, a na nivou škola kontinuirano će se raditi na jačanju saradnje sa porodicom učenika”, dodala je Kovačevićeva.

Ona je rekla da je i nastavni kadar spreman za početak nove školske godine, samo u pojednim školama još nisu okončani konkursi, ali i to se privodi kraju.

“Svim učenicima poželjela bih srećan i uspješan početak nove školske godine”, dodala je Kovačevićeva.

U osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj u petak, 1. septembra, počinje nova školska godina.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com