Thu. Sep 28, 2023
ћирилица /латиница

Око 1.000 ученика уписано у средње школе на подручју Сарајевско-романијске регије

Извор: Срна

Предсједник Актива директора средњих школа Сарајевско-романијске регије Бранка Kовачевић изјавила је данас Срни да је у 10 средњих школа ове регије у први разред уписано око 1.000 ученика и да је све спремно за редован почетак наставе у петак, 1. септембра.
Kовачевићева је додала да је план уписа био 1.106 ученика, те да је мањи број уписаних присутан нарочито у рубним и мањим општинама.

“У саобраћајној струци ученици су могли да изаберу ново занимање – техничар логистике и шпедиције, гдје је показана заинтересованост за упис”, навела је она.

Дефицитарна занимања трећег степена у овој школској години су, како је рекла, кувар, аутоелектричар, аутомеханичар, инсталатер, бравар, заваривач, трговац.

“Иако, ова занимања пружају могућност бржег запошљавања и већа финансијска примања, нажалост, није била велика заинтересовност ученика”, истакла је Kовачевићева.

Према њеним ријечима, ученици су и даље највише заинтересовани за медицинску школу, односно, за занимања у струци здравство, економску, ИТ техничаре и техничаре рачунарства у струци електротехника и за гимназију.

“Свих 10 средњих школа Сарајевско-романијске регије спремне су за почетак нове школске године. Љетни распуст је искориштен за кречење, чишћење и санацију школског простора”, навела је Kовачевићева.

Она је додала да су у школама одржана савјетовања представника Републичког педагошког завода и Министарства просвјете и културе, на којима су представљене нове мјере које се односе на јачање безбједности ученика и запослених.

“Од 1. септембра у школама ће бити присутни школски полицајци с циљем превенције вршњачког насиља и малољетничке делинкевенције у школама. Повећаће се број радника стручне службе – педагога и психолога, а на нивоу школа континуирано ће се радити на јачању сарадње са породицом ученика”, додала је Kовачевићева.

Она је рекла да је и наставни кадар спреман за почетак нове школске године, само у поједним школама још нису окончани конкурси, али и то се приводи крају.

“Свим ученицима пожељела бих срећан и успјешан почетак нове школске године”, додала је Kовачевићева.

У основним и средњим школама у Републици Српској у петак, 1. септембра, почиње нова школска година.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com