Fri. Sep 29, 2023
ћирилица /латиница

Овогодишњи “Лут фест” од 24. до 29. септембра

Извор: Срна

Фестивал професионалних луткарских позоришта за дјецу “Лут фест 2023” биће одржан од 24. до 29. септембра у Источном Сарајеву, изјавила је продуцент фестивала Александра Митрић Штифанић.
Штифанићева је истакла да је у такмичарски програм фестивала од 25 пријављених позоришта, селектовано 11 позоришних кућа из седам земаља.

Она је истакла да ће овогодишњи фестивал пратити и богат пратећи програм.

“Радионице, предавања, специјална предавања за васпитаче и педагоге, као и играње представа у општинама Источног Сарајева, али и ван општина и града Источно Сарајево”, рекла је Штифанићева и додала да је “Лут фест” препознат као значајна манифестација с циљем децентрализације културе и позоришне умјетности у Републици Српској.

Замјеник начелника општине Источно Ново Сарајево Александар Kостовић истакао је да је ова локална заједница поносна због тога што је домаћин фестивала који се одржава 24. годину за редом.

Он је навео да ће се општина Источно Ново Сарајево заједно са градом Источно Сарајево и осталим градским општинама потрудити да наредни, 25. “Лут фест” подигне на још већи ниво.

“Ту смо и за финансијску подршку, као и за помоћ приликом учешћа на будућим међународним пројектима”, нагласио је Kостовић.

Директор фестивала Витомир Митрић истакао је да ће овогодишњи “Лут фест” бити одржан под мотом “Глумац, лутка и анимација”, те изразио наду да ће “Форум театар”, који организује овај фестивал успјети, уз помоћ Министарства просвјете и културе Републике Српске фестивал затворити финансијски и реализовати онако како је замишљено.

“Значајна је и подршка коју имамо од локалне заједнице, али је врло важно и финансирање Министарства, које је ове године расписало конкурс и надамо се да ће донијети одлуку до почетка фестивала и да ћемо имати потребна средства”, рекао је Митрић новинарима након састанка Организационог одбора овогодишњег “Лут феста”.

Директор основне школе “Свети Сава” из Источног Новог Сарајева, које и ове године учествује на фестивалу Жељка Топалић истакла је да ће школарци имати прилику да обогате свој свијет кроз различите видове луткарских представа.

“Наставно особље ће гледајући представе моћи да дође на идеју да користе лутку као дидактичко средство и да драматизација буде један од наставних метода који могу да примијене и обогате наставни процес”, закључила је Топалићева.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com