Fri. Sep 29, 2023
ћирилица /latinica

Mitropolit Hrizostom sutra služi na Ravnoj Romaniji

Izvor: Srna

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom služiće sutra Svetu arhijerejsku liturgiju u Manastiru Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji, povodom Dana ovog hrama, saopšteno je iz Mitropolije.

Služba i pomen za poginule srpske borce počeće u 9.00 časova, a litija oko manastirskog hrama od 10.00 časova.

U ovom hramu na unutrašnjim zidovima su, umjesto ikonopisa, upisana imena više od 4.000 poginulih srpskih boraca.

Povodom Dana manastira organizovana je dvodnevna duhovno-kulturna manifestacija “Tebi, goro Romanijo”, u okviru 26. Gospojinskih večeri kulture, najavili su organizatori.

“Počasni gost ovogodišnje manifestacije je grad Čačak, prijestonica kulture Srbije za 2023. godinu”, rekli su Srni u sokolačkoj Ustanovi za kulturu “Pero Kosorić”.

Dvodnevna manifestacija će početi otvaranjem naučnog skupa “Hajduci u srpskoj istoriji i pamćenju” u četvrtak, 10. avgusta od 10.00 časova.

Istog dana u manastiru na Ravnoj Romaniji, poslije večernjeg bogosluženja u porti ovog hrama u 20.30 časova planiran je koncert folk pjevača Baneta Mojićevića.

Prema programu manifestacije, sutra u porti Manastira Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji biće organizovan kulturno-umjetnički program, prezentovana nacionalna kuhinja, romanijski med i ljekobilje, te promocija turističko-ugostiteljske ponude ponude i izložba rukotvorina i ženskog stvaralaštva.

Istog dana u sportskom programu, u porti Manastira na Ravnoj Romaniji planirano je sportsko takmičenje “Romanijski višeboj” od 17.00 časova, u discipinama, gađanje iz vazdušne puške, skok udalj i skok uvis iz mjesta, bacanje kamena, navlačenje klipa i trka na 400 metara.

Za titulu “Hajduk harambaša Romanije” – ovogodišnjeg pobjednika sportskog takmičenja, kako je najavljeno, obezbijeđene su vrijedne nagrade.

Organizator manifestacije je sokolačka Ustanova za kulturu “Pero Kosorić”, uz podršku Turističke organizacije “Sokolac” i Planinarskog društva “Glasinac”, pod pokroviteljstvom opštine Sokolac.

Manastir Svetog velikomučenika Georgija, u narodu poznat kao Sokolica osveštan je 11. avgusta 2002. godine i u njegovoj porti nalazi se kapela posvećena Svetom Petru Zimonjiću.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com