Митрополит Хризостом сутра служи на Равној Романији

Извор: Срна

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом служиће сутра Свету архијерејску литургију у Манастиру Светог великомученика Георгија на Равној Романији, поводом Дана овог храма, саопштено је из Митрополије.

Служба и помен за погинуле српске борце почеће у 9.00 часова, а литија око манастирског храма од 10.00 часова.

У овом храму на унутрашњим зидовима су, умјесто иконописа, уписана имена више од 4.000 погинулих српских бораца.

Поводом Дана манастира организована је дводневна духовно-културна манифестација “Теби, горо Романијо”, у оквиру 26. Госпојинских вечери културе, најавили су организатори.

“Почасни гост овогодишње манифестације је град Чачак, пријестоница културе Србије за 2023. годину”, рекли су Срни у соколачкој Установи за културу “Перо Косорић”.

Дводневна манифестација ће почети отварањем научног скупа “Хајдуци у српској историји и памћењу” у четвртак, 10. августа од 10.00 часова.

Истог дана у манастиру на Равној Романији, послије вечерњег богослужења у порти овог храма у 20.30 часова планиран је концерт фолк пјевача Банета Мојићевића.

Према програму манифестације, сутра у порти Манастира Светог великомученика Георгија на Равној Романији биће организован културно-умјетнички програм, презентована национална кухиња, романијски мед и љекобиље, те промоција туристичко-угоститељске понуде понуде и изложба рукотворина и женског стваралаштва.

Истог дана у спортском програму, у порти Манастира на Равној Романији планирано је спортско такмичење “Романијски вишебој” од 17.00 часова, у дисципинама, гађање из ваздушне пушке, скок удаљ и скок увис из мјеста, бацање камена, навлачење клипа и трка на 400 метара.

За титулу “Хајдук харамбаша Романије” – овогодишњег побједника спортског такмичења, како је најављено, обезбијеђене су вриједне награде.

Организатор манифестације је соколачка Установа за културу “Перо Косорић”, уз подршку Туристичке организације “Соколац” и Планинарског друштва “Гласинац”, под покровитељством општине Соколац.

Манастир Светог великомученика Георгија, у народу познат као Соколица освештан је 11. августа 2002. године и у његовој порти налази се капела посвећена Светом Петру Зимоњићу.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com