Fri. Sep 29, 2023
ћирилица /латиница

Каран: Грађанин Шмит, Суд и Тужилаштво БиХ – рушитељи БиХ

Извор: Филтер

Оптужница коју је подигло Тужилаштво БиХ против предсједника Српске Милорада Додика и в.д. директора Службеног гласника Милоша Лукића нема везе са правом и владавином права, већ представља негацију народа, државе и суверенитета, а њоме су срушени сви конститутивни елементи државности, нагласио је професор Уставног права Синиша Каран.

Према његовим ријечима, ради се о надреалној ситуацији, а то је да неки неизабрани странац сам намеће законе и друге акте и тиме сам себе поставља да је и законодавна, и судска, и извршна власт.

“Други аспект је да то лице само ствара и институције које ће спроводити те његове неуставне акте, јер морамо поновити и нагласити да Суд и Тужилаштво нису уставне категорије. Истовремено, грађанин Кристијан Шмит развлашћује БиХ, која сада више није независна, већ само територија којом влада један обичан грађанин”, наглашава Каран.

Он је поручио да су институције Републике Српске до сада налазиле адекватне одговоре на сличне притиске и да ће наћи и сад.

“Ово није оптужница предсједнику Републике Српске, директору Службеног гласника, него оптужница цијелом народу и Републици Српској, са једноставном циљем да нестане и да се тиме БиХ претвори у земљу једног народа”, оцијенио је Каран.

Он је нагласио да оваква врста протектората и колонијализма није забиљежена у историји.

Каран истиче да “има имало професионалног дигнитета Тужилаштво БиХ би подигло оптужницу против Кристијана Шмита због нарушавања уставног поретка БиХ, а не против легално и непосредно изабраног предсједника Републике Српске само зато што је извршавао своје уставне обавезе”.

“Да је ово политички монтиран процес јасно потврђује и саопштење америчке Амбасаде у БиХ која поздравља подизање лажне оптужнице, чиме се по ко зна који пут мијеша у рад правосуђа. Надамо се да још увијек постоји мало професионализма и дигнитета у Суду БиХ који треба да одбије потврђивање овакаве срамне оптужнице”, истакао је Каран за Срну.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com