Sun. Jul 14, 2024
ћирилица /латиница

Др Хашимбеговић: Обавезан преглед офтамолога прије употребе контактних сочива

Извор: Филтер

Контактна сочива су оптичка помагала израђена од специјалних материјала, која се стављају директно на површину ока с циљем исправљања рефрактивних грешака ока као што су кратковидост, далековидост, астигматизам и пресбиопија.

Др Селма Хашимбеговић, специјалиста офталмологије и оптометрије у Болници “Србија” свима који желе носити сочива поручује да је претходно потребан преглед офталмолога.

Препорука стручњака, као и самих произвођача, јесте да прије ношења контактних сочива обавезно посјетите специјалисту офталмолога, који ће вам након урађеног детаљног прегледа предложити адекватна контактна сочива у складу са вашим потребама.

“На основу материјала који се користи за израду, контактна сочива се дијеле на мека контактна сочива, полутврда сочива – гас пропусна сочива и тврда сочива. Мека контактна сочива су најзаступљенија сочива на тржишту, односно највећи проценат пацијената управо користи ову врсту сочива за корекцију видне оштрине”, објаснила је др Хашимбеговић.

У односу на контактна сочива старијих генерација, она каже да материјали нове генерације од којих се праве мека контактна сочива имају до седам пута већу пропустљивост кисеоника и имају врло добру површинску влажност, те пружају осјећај удобности током њихове примјене.

“Мека контактна сочива се могу подијелити на двије основне категорије, према томе колико дуго се носе и према томе које стање ока коригују. На основу дужине ношења, заправо вијека трајања, контактна сочива се дијеле на дневна, мјесечна и тромјесечна. Kада је у питању пођела према врсти корекције ту имамо сферична, торична и мултифоклана сочива”, истакла је др Хашимбеговић.

Према њеним ријечима, контактна сочива имају бројне предности у односу на наочаре. Контактна сочива налијежу на читаву рожњачу и на тај начин је омогућен природнији вид, док особе које носе наочаре имају смањен периферни вид, јер им оквири најчешће не могу обухватити читаво видно поље.

“Ношење сочива препоручује се спортистима, возачима, али и другим особама чије активности захтјевају шире, природно видно поље. За разлику од наочара, контактна сочива се могу носити и када постоји велика разлика у диоптрији између очију. Оваквим пацијентима, који не желе или не могу да хируршки одстране диоптрију, контактна сочива представљају и једино решење за корекцију вида”, појаснила је др Хашимбеговић.

Она је додала да поред тога што контактна сочива имају бројне предности, њихово ношење може довести и до неких компликација као што су инфекције. Међутим, одабир одговарајућег типа сочива, правилно одржавање хигијене, редовна замјена и редовне контроле код офталмолога могу учинити да ношење контактних сочива буде толико удобно и сигурно по здравље ваших очију, да их ни не осјетите.

“Одржавање сочива подразумјева чишћење, дезинфекцију и депротенизацију сочива. Чишћењем сочива се отклањају механичке нечистоће са површине сочива. Одмах по скидању, сочиво се постави на длан руке и поспу двије до три капи намјенске отопине за чишћење. Јагодицом кажипрста друге руке врши се благо трљање сочива око 20 секунди са обје стране”, навела је др Хашимбеговић.

Она каже да многи људи бирају контактна сочива јер су практична, али за ношење сочива потребан је одређени ниво одговорности.

“Ако носите мјесечна контактна сочива, важно је да их правовремено промијените, те да их редовно и пажљиво чистите и дезинфикујете. Не будете ли правилно бринули о хигијени контактних сочива, може доћи до бројних инфекција и озбиљних болести ока. Због тога се најчешће препоручује кориштење једнодневних контактних сочива за које не требате посебно бринути”, закључује др Хашимбеговић.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com