Thu. Sep 28, 2023
ћирилица /латиница

Данас је Илиндан

Извор: РТС

Српска православна црква и њени вјерници обиљежавају празник старозаветног пророка и новозаветног светитеља Илије, у народу названог и Громовник. Сматра се најсиловитијим међу огњеним свецима, па се светкује с огромним страхопоштовањем. Уколико данас грми, пропашће сав род ораха и љешника. Од давнина чува се изрека: “Од Светог Илије, сунце све милије”.

Већ на рођењу, анђели Божји показали су предзнамење Илијиног пламеног карактера и његове богомдане силе огњене. Великим чудесима Илија доказа силу и власт Божју.

Био је међу пророцима који су се на Тавору поклонили сину Божјем на дан Преображења Господњег, па се зато лик Светог Илије слика на преображенским празничним иконама. Према вјеровању, Свети Илија није умро већ се жив, пламеним кочијама, вазнео на небо па се та сцена слика на празничким илинданским иконама.

Он ће, према предању, бити претеча другог доласка Христовог, па ће се пред крај свијета опет јавити, да сузбије силу Антихристову.

Свети Илија Громовник пада у најсушније и најтоплије доба године. Вјерује се да Свети Илија одлучује гдје ће бити суша, а гдије ће падати киша.

Због тога се сматра да на Светог Илију не треба радити у пољу, нити улазити у винограде како се не би навукао гњев светитеља.

Уколико данас грми, пропашће сав род ораха и љешника.

Од давнина чува се изрека: “Од Светог Илије, сунце све милије”.

По предању, на празник Светог Илије пре подне је лето, а после подне јесен. Након овог дана се, према веровању, више не треба купати у рекама.

Љековит мед на Илиндан

Вјерује се да је на данашњи дан добро узети мед ради здравља. Некада је био обичај да мајке мажу дјецу медом да би цијеле године била здрава. Народ вјерује да је мед који се извади на Илиндан љековит.

Такође, многи родитељи дјеци дају име по овом светитељу јер је симбол снаге и неустрашивости.

Слави се и као крсна слава.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com