Fri. Sep 29, 2023
ћирилица /латиница

Гашановић: Приоритет јачање институционалних капацитета општине

Извор: Срна

Начелник општине Источни Стари Град Бојо Гашановић изјавио је на Хреши да је јачање институционалних капацитета ове локалне заједнице његов лични приоритет већ 15 година, у чему су и њему и општинској управи свесрдно помогли град Источно Сарајево и кључне институције Републике Српске.

“Жеља нам је да општина има све институције како би могла да својим становницима пружи најбоље услове за нормалан живот и развој, а привредницима и инвеститорима обезбиједи повољан пословни амбијент”, рекао је данас новинарима Гашановић, говорећи о резултатима рада у периоду између двије крсне славе Источног Старог Града – Светог свештеномученика Пантелејмона.

Ова година, истиче он, веома је битна јер су послије додјеле станичног одјељења полиције на Требевићу, па успостављања ватрогасне јединице града Источно Сарајево на Хреши, коначно уз помоћ предсједника Републике Српске Милорада Додика добили подручне јединице Геодетске управе и Пореске управе, које су смјестили у зграду општине Источни Стари Град.

Он је навео да од Владе Републике Српске очекује одређене активности и подршку на плану интензивнијег јачања институционалних капацитета општине.

Према његовим ријечима, општина Источни Стари Град у прошлој години остварила је за 31 годину постојања највећи буџет од 6,3 милиона КМ, од чега је око четири милиона КМ инвестирано у ову изразито неразвијену локалну заједницу руралног карактера.

Гашановић је навео да је изграђено и 120 километара локалних путева, као и да се много пажње поклања изградњи инфраструктуре, водоводног система, канализационе мреже на Брусу и другим пројектима.

Он наглашава да су сви ови позитивни помаци резултат добре комуникације са градским и републичким институцијама, али и Кантоном Сарајево и сусједним општинама.

Начелник Источног Старог Града наглашава да је брига о младим људима, спортистима, ученицима, студентима, талентима уопште – континуирана активност Општинске управе.

Гашановић додаје да је у расвјету на магистралном путу Сарајево-Соколац општина уложила 350.000 КМ, локална амбуланта добила модерну опрему за анализу крви, а велика пажња посвећена је и уређењу централног подручја општине.

“Суграђани су препознали наше напоре и ја им се захваљујем и дивим им се на одлучности да остану овдје и да сви заједно градимо и развијамо наш Источни Стари Град, без обзира на све изазове”, навео је он.

Гашановић сматра да се мале локалне заједнице у Републици Српској путем Савеза општина и градова могу и требају изборити за бољи статус, јер је то у интересу свих грађана.

“Мислим да Град Источно Сарајево треба да има специјални статус у Влади Републике Српске, као и да Источни Стари Град у будућности добије још значајнију подршку и града и Владе Српске”, закључио је Гашановић.

У 9.00 часова у Храму Светог великомученика Пантелејмона на Вучјој Луци служена је Света литургија, послије које јће услиједити литија око цркве, а ломљење славског колача планирано је за 12.00 часова.

Скупштина општине Источни Стари Град донијела је одлуку да поводом Дана и Крсне славе ове локалне заједнице – Светог великомученика Пантелејмона, Признање са повељом општине Источни Стари Град “За јачање институционалних капацитета општине Источни Стари Град” додијели предсједнику Републике Српске Милораду Додику.

У име Предсједника Републике Српске ово признање синоћ је од начелника Општине Источни Стари Град примио Додиков савјетник Урош Бјелица, који је пренио Додикове честитке и жеље за још бољи напредак ове локалне заједнице, с посебним акцентом на бригу о младима, који у овој локалној заједници у континуитету остварују одличне резултате и у образовању, спорту, култури, предузетништву.

Општинска признања и награде уручена су и заслужним привредницима, ученицима, студентима и спортистима.

Пантелејмонским свечаностима у Источном Старом Граду присуствује и делегација братске општине Чајетина из Србије.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com