Sat. Sep 30, 2023
ћирилица /латиница

Академија Мајдов поново у Источном Сарајеву: Наше вријеме ће проћи, неко мора остати иза нас

Извор: sportdc.net

Друга по реду Академија Мајдов почела је данас у Источном Сарајеву, а конференцијом за новинаре најављен је њен почетак.

Kонференцији су присуствовали домаћин Немања Мајдов, џудисти Наохисо Таката и Рустам Орујов, те градоначелник Источног Сарајева, Љубиша Ћосић.

Домаћин Немања Мајдов је поздравио своје госте, истинске легенде џудо спорта Наохису Такату и Рустама Орујова, те говорио о основним детаљима пројекта.


-Друга по реду Мајдов академија окупиће преко 700 људи из 20 земаља. Ту су са нама великани овог спорта, џудо легенде, Такато и Орујов. Дјеца ће имати прилику да уче од својих узора. Поред њих ту су и наше домаће звијезде. Ми ћемо се трудити да пренесемо знање дјеци. Ово је јединствена прилика да дјеца уче од најбољих. Ја када сам био мали нисам имао ту прилику, морао сам сјести у авион и ићи на други континент да замолим да ме науче неку фору. Сада то овдје има. За дјецу до 15 година из Републике Српске је бесплатно, то је обезбиједио предсједник Републике Српске Милорад Додик. Хвала спонзорима и пријатељима који су подржали Академију. Хвала градоначелнику Љубиши Ћосићу и начелнику Општине Источно Ново Сарајево Јовану Kатићу што су нас подржали. Ово је велики пројекат, људи из овог спорта знају колико је битно да ово буде у нашем граду и да људи из читавог свијета дођу у наш град, рекао је Немања Мајдов, те додао:

– Ради се у четири групе, подијељено по годинама, ујутру и навече по два тренинга, по групи ће бити неких 150 људи можда. То смо промијенили у односу на прошлу годину, јер је тешко радити у великој групи. Нама је циљ да дјеци посветимо сву могућу пажњу. Наше вријеме ће проћи, а мора неко остати иза нас. Наша улога сада је да направимо своје насљеднике и да има неко да наслиједи ову академију и продужи пут.

Азербејџанац Рустам Орујов је сретан што је ове седмице у Источном Сарајеву заједно са Немањом Мајдовом.


– Мој енглески није баш најбољи. Желим да се захвалим Немањи што ме је позвао. Ово је сјајна ствар за џудо и за развијање џудоа у његовој држави. Немања је одрадио одличан посао у организацији. На његов камп долазе људи из 20 земаља, то је импресивно. Ово је стварно добар тренинг камп. Ту смо Такато и ја да учимо нашим специјалкама у џудоу- рекао је Рустам Орујов.

Наохиса Такато је истакао како не учествује на оваквим семинарима и академијама иначе, али да се позив Немање Мајдов не одбија, те да је због тога и стигао у Источно Сарајево.

– За почетак хвала што сте ме позвали. Велика ми је част бити дио овог догађаја. Веома пријатна је температура овдје и веома ми одговара. Ја иначе не учествујем на оваквим семинарима у другим државама, али пошто ме је позвао Немања Мајдов ја сам одлучио да присуствујем овдје. Kао јапански џудиста надам се да ћу успјети пренијети макар дио јапанског џудоа овдје код вас и наравно моја највећа жеља је да се забавимо овдје сви и да лијепо проведемо ово вријеме- рекао је Наохиса Такато.

Градоначелник Источног Сарајева, Љубиша Ћосић, још једном је истакао значај Немање Мајдова за град Источно Сарајево и колики је он амбасадор овога града.

– И прије него је постао свјетски шампион Источно Сарајево је било поносно и пружало подршку Немањи. Поносни смо што га сада имамо као свјетског шампиона и што окупља што већи број људи који треба да крену његовим стопама. Ту су поред њега овдје и Такато и Орујов и када имамо прилику да их Немања угости овдје, онда их је угостило читаво Источно Сарајево. Немања је амбасадор Источног Сарајева и на доста мјеста се због њега чуло за Источно Сарајево. Град и Општина Источно Ново Сарајево подржавају ову активности. Имамо прилику да угостимо 700 џудиста из 20 земаља, и то је промоција не само џудоа, не само спорта, него града и цијеле Републике Српске. Одлука предсједника Републике Српске да буде покровитељ ове манифестације је исправна. Он подржава најбоље. Немања никада није одустао да проноси име Источног Сарајева и Републике Српске и то је за нас веома значајано. Драго нам је да ће најмлађи, велики број младих имати прилику да учествују. Знамо каква је била прошла, ова ће бити још боља и у наредним годинама ће ово постати дефинитивна традиција и биће промоција џудоа. Kада имате овакве људе поред себе онда немате страха за неуспјех у организацији једног оваквог догађаја- рекао је Љубиша Ћосић.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com