Mon. May 27, 2024
ћирилица /латиница

Ћосић: Срушена табла поново постављена, слиједи пријава против Карићеве

Извор: Срна

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да је данас поново постављена табла са натписом “Добродошли у Источно Сарајево, град 157.000 Срба који су морали напустити Сарајево”, која је прије неколико дана уклоњена реаговањем власти Kантона Сарајево, те најавио да ће поднијети кривичну пријаву против кантоналних власти.

“Поднијећу кривичну пријаву против градоначелника Сарајева Бењамине Kарић, кантоналог министра комуналне привреде, инфраструктуре, просторног уређења, грађења и заштите животне средине Алмира Бечаревића и непознатих извршилаца за оштећење и отуђење туђе ствари. Све је евидентно, имамо снимак и пријаву ћемо поднијети надлежном тужилаштву у Источном Сарајеву. Поднијећу и пријаву против Kарићеве кантоналном Тужилаштву јер није са Вијећнице уклонила таблу, која изазива расну, вјерску и националну мржњу јер на табли пише `српски злочинци`, а тиме се генерализује један народ”, појаснио је Ћосић.

Ћосић је рекао да је данас табла постављена сигурно на територији Републике Српске, мада је, како је навео, и претходна била стављена на исто мјесто гдје је прије 20 година стајала табла.

“Ми нисмо насјели на провокације и оно што су жељели да постигну они који су рушили таблу. На тај начин показали смо да су насилници који не поштују ни законе ни процедуре”, рекао је Ћосић.

Он је најавио правну битку у вези са утврђивањем ентитетске линије.

“Обратио сам се предсједнику Владе Kантона Сарајево, имајући у виду да је кантонално предузеће уклањало таблу. Обратио сам се дописом да све требамо рјешавати на институционалан начин и тражио сам да формирамо комисију која ће утврдити ентитетску границу на подручју Источног Сарајева и Сарајева”, рекао је Ћосић.

Он је најавио да ће сличне табле бити постављене на још седам или осам споредних улаза у Источно Сарајево.

“Драго нам је да су они који нас не воле, а то је сигурно политичко Сарајево, открили своје право лице – на сваки начин покушавајући да умање значај Источног Сарајева и онога што су Срби дали и за Сарајево и за Источно Сарајево”, поручио је Ћосић.

Он је напоменуо да је постављање табли на улазе у Источно Сарајево само редовна активност маркирања са намјером да се истакне специфичност града.

“Намјера је да се истакне да град припада Србима Сарајева, а њих је 157.000”, рекао је Ћосић.

Ћосић је поручио да нема ништа лично против Бењамине Kарић, али да се не смије дозволити минимизирање страдања српског народа у Сарајеву.

Према налогу Министарства комуналне привреде, инфраструктуре, просторног уређења, грађења и заштите животне средине Kантона Сарајево, 13. јула је уклоњена табла са натписом “Добродошли у Источно Сарајево, град 157.000 Срба који су морали напустити Сарајево”, јер је наводно установљено да се налази на подручју ФБиХ.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com