Mon. Jul 15, 2024
ћирилица /латиница

У Фочи откривена биста Јеремићу; Исправљена историјска неправда

Фото: Срна

Извор: РТРС

Откривањем бисте, исправљена је историјска неправда према првом Фочаку с факултетском дипломом, првом хирургу и академику медицинских наука у БиХ, истакнутом родољубу, научном и културном прегаоцу Ристу Јеремићу, истакнуто је на свечаној церемонији у Фочи.

Рођен 1869.године у Фочи, преминуо 1952. године у Мостару, Ристо Јеремић, оставио је велику заоставштину српском народу у развоју хирургије, здравственог просвјећивања, географије, антрополигије, археологије, етнологије и културног просвјетитељства.

Биста од камена израдио је познати српски вајар Велимир Каравелић, и оцијењена је као ријеткост умјетничког стваралаштва.

– Вjеровали или не чак у цијелој Србији нема много тога, ја сам радио много пројеката у камену, овај је јединствен – kaже Каравелић.

Милан Вукадиновић начелник општине Фоча истиче да је ово само мали знак пажње да се одуже овом великану који оставио много тога читам српском друштву.

Сјећање на неправедно скрајнутог Риста Јеремића, оживио је кустос-историчар Музеја Стара Херцеговина Данко Михајловић, с двије изложбене поставке. Од ове установе потекла је и идеја о подизању бисте за шта је новац дала Општина Фоча.

– Наравно у наредном периоду планирамо да проширимо изложбену поставку. Поносни смо на ово дјело, истакла је Душанка Станковић директорка Музеја Стара Херцеговина.

Општина Фоча, уредила је и простор испред Музеја, а најављено је и подизање бисте и чувеном српском хирургу академику Бориши Старовићу.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com