Sat. May 18, 2024
ћирилица /латиница

У уторак и сриједу на Сокоцу прослава Илиндана

Фото: Општина Соколац

Извор: Срна

Дан и крсна слава општине Соколац и цркве посвећене Светом пророку Илији у овој општини биће обиљежени у уторак и сриједу, 1. и 2. августа, програмом духовних и свјетовних садржаја и додјелом признања појединцима и удружењима који су посебно допринијела развоју ове локалне заједнице.

Обиљежавање ће почети у уторак, 1. августа, вечерњим богослужењем у Цркви Светог пророка Илије од 17.00 часова и свечаном празничном литијом од овог храма, улицама Данила Ђокића и Цара Лазара до зграде општине Соколац.

На свечаној академији, која ће услиједити од 19.00 часова у Духовном центру “Романијске Лазарице” биће додијељења и општинска признања појединцима и удружењима, и проглашење спортиста општине Соколац за 2022. годину, најављено је у програму обиљежавања Дана и славе општине Соколац.

Потом ће бити одржана Духовна академије под називом “Стих и перо горе Романије” на којој ће специјални гост бити српска глумица Ивана Жигон, која је и предсједник Друштва српско-руског пријатељства.

На сам празник Светог пророка Илије у сриједу, 2. августа, у Цркви на Сокоцу посвећеној овом светитељу, биће служена литургија од 9.00 часова, а потом и чин ломљења славског колача.

Српска православна црква и вјерници прослављају Светог Илију – Илиндан 2. августа, као пророка огњене вјере и строгог живота који је чинио чуда за живота и који се приликом преображења Господњег јавио са Мојсијем апостолима.

Према црквеном учењу, у огњеним кочијама узнесен је на небо.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com