Mon. Jul 15, 2024
ћирилица /латиница

У понедјељак у Фочи свечано откривање бисте др Јеремића

Извор: Срна

Биста Ристе Јеремића, првог домаћег хирурга у некадашњој БиХ, биће откривена у понедјељак, 24. јула, испред Музеја Старе Херцеговине, најављено је из ове установе.

Бисту, чије је откривање најављено за 10.00 часова, израдио је вајар из Србије Велимир Kаравелић, добитник бројних награда и признања.

Kаравелић је члан Удружења ликовних умјетника Србије и учествовао је на више од 200 групних изложби, а има 300 изведених скулптура широм региона.

Општина Фоча је на иницијативу Музеја Старе Херцеговине финансирала израду камене бисте Јеремића и партерно уређење испред зграде музеја.

Јеремић је рођен 1869. године у Фочи, а умро је 1952. године у Мостару. Један је од иницијатора и оснивача Српског културног и просвјетног друштва “Просвјета”, а потом предсједник њеног Главног одбора.

У Фочи је доктор Јеремић 1893. године основао прво гимнастичарско друштво “Соко” у БиХ, а потом и Трезвењачко друштво “Побратимство”.

Он је Медицински факултет завршио у Грацу и био је први Фочак који је имао високо стручно образовање, а затим и први домаћи хирург у ондашњој БиХ.

Јеремић је аутор 15 књига, углавном из историје здравствене културе у југословенским земљама и више од 60 научних и стручних радова из разних области, а био је и директор Земаљске болнице у Сарајеву, члан Академије наука и умјетности БиХ и почасни доктор Београдског универзитета.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com