Mon. May 27, 2024
ћирилица /латиница

Усвојен Приједлог закона о измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске

Извор: Филтер

Посланици Народне скупштине Републике Српске усвојили су у наставку сједнице Приједлог закона о измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске.

Овим измјенама и допунама се уводе кривична дјела против части и угледа, и то кривична дјела клевета, изношење личних и породичних прилика и јавно излагање порузи.

Од присутна 63 посланика, за је гласало 47, а против њих 16.

Прихваћен је амандман клубова посланика СП-а и НПС-а којим је предвиђена новчана казна од 2.000 КМ до 6.000 КМ за оног ко јавно изложи порузи или презиру лице или групу због припадности одређеној раси, вјери, националности или због етничког поријекла, боје коже или пола.

Такође, усвојен је закључак Клуба посланика ДЕМОС-а којим Народна скупштина Републике Српске задужује Владу да у року од 90 дана припреми и у скупштинску процедуру упути Нацрт закона о медијима.

Министар правде Републике Српске Милош Букејловић рекао је током засједања да је Приједлогом измјена и допуна Кривичног законика Републике Српске избрисано кривично дјело увреде, да кажњавање за увреду остаје у сфери прекршаја, док је у знатној мјери смањена казна код кривичног дјела против части и угледа.

Букејловић је рекао да је у парламенту Српске о овом приједлогу закона обављена конструктивна и кретаивна расправа. Он је рекао да је доношење овог Приједлога закона прошло свеобухватну процедуру од нацрта закона, јавних расправа и прихватања конструктивних приједлога.

“Изношење неистина, личних и породичних прилика, излагање порузи одређених категорија лица превазишло је сваку норму друштвено прихватљивог понашања и на сваки начин обезвриједило људско достојанство, тјелесни и духовни интегритет, човјекову приватност, лични и породични живот”, истакао је Букејловић.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com