Fri. May 24, 2024
ћирилица /латиница

Усвојен извјештај о извршењу градског буџета за прошлу годину

Извор: Срна

Скупштина града Источно Сарајево усвојила је данас извјештај о извршењу буџета за претходну годину у износу од 16.359.557 КМ, а подржан је и закључак да за факултете са сједиштем на овом подручју нема отварања нових студијских програма изван града.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да је прошлогодишњи буџет био највећи до сада, да је реализован у много ставки, а дефицит је био 644.000 КМ, чији је узрок неостварење прихода од финансијске имовине, што би требало бити регулисано ове године.

Ћосић је навео да је град у првих пола године имао мање приходе од ПДВ-а од 600.000 КМ, те да ће Градска управа наредних мјесеци пратити ситуацију да би видјела како да се понаша према ребалансу буџета за ову годину.

Одборници су једногласно усвојили информацију о ситуацији на Универзитету у Источном Сарајеву за 2022/23. годину и подржали закључак да за факултете са сједиштем у Источном Сарајеву нема отварања нових студијских програма изван града.

Закључак ће бити прослијеђен Министарству за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске и Универзитету, на којем је, према ријечима Ћосића, ситуација оцијењена као изузетно стабилна.

Ректор Универзитета Милан Кулић истакао је да је Универзитет у посљедње двије године успио да заустави пад броја уписаних студената и за октобар најавио састанак о проблему њиховог одласка у Србију.

О томе ће разговарати представници Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво, Министарства просвјете Републике Српске и представници два јавна универзитета у Српској.

“Знамо да је то њихов избор и да на то не можемо утицати, али можемо вршити бољу промоцију. Нажалост, имамо дојава да неке локалне заједнице форсирају дјецу да уписују универзитете у Србији, што је некоректно према Републици Српској и према овом универзитету. Морамо да се тиме позабавимо”, нагласио је Кулић.


Шеф Клуба одборника СДС-а Горан Шеховац рекао је да су одборници ове странке били против усвајања извјештаја о извршењу буџета јер сматрају да је Одјељење за финансије признало да није била прилагођена расходовна и приходовна страна буџета.

“Када је у питању буџет, има ту добрих ствари које су урађене, али има и много ствари које смо критиковали и нисмо могли да подржимо. Не кажем да се дефицит могао избјећи, али се могао смањити”, сматра Шеховац.

Предсједник Скупштине града Бранко Короман рекао је да је једногласно усвојена информација о стању у привреди у Источном Сарајеву гдје постоје 2.664 пословна субјекта која запошљавају 19.498 радника.

“То нас ставља на треће мјесто у Републици Српској послије Бањалуке и Бијељине, што је показатељ да је Источно Сарајево добро мјесто за привредни развој. Сигуран сам да ћемо и у будућности наставити тим темпом”, истакао је Короман.

Он је навео да је у оквиру расправе о информацији о стању безбједности констатована задовољавајућа ситуација, али да треба више комуникације и обавјештавања између Источног Сарајева и федералног Сарајева.

Короман је нагласио да ће протојереју-ставрофору Војиславу Чаркићу бити додијељено највише признање Грб града поводом славе Источног Сарајева 17. септембра Светог Петра Дабробосанског.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com