Sun. Jun 23, 2024
ћирилица /latinica

Univerzitet u Istočnom Sarajevu: Puna podrška institucijama Srpske

Izvor: RTRS

Studentski parlament, Senat i Upravni odbor Univerziteta u Istočnom Sarajevu saopštili su danas da postupci Ustavnog suda BiH i Kristijana Šmita predstavljaju vrhunac višegodišnjih nastojanja da se derogiraju ustavne i institucionalne nadležnosti Republike Srpske koje su joj zagarantovane Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Studentski parlament, Senat i Upravni odbor Univerziteta u Istočnom Sarajevu oglasili su se saopštenjem povodom aktuelne pravne i političke krize u BiH, koja je izazvana odlukama Ustavnog suda BiH i pokušajima Šmita da ospori odluke Narodne skupštine Republike Srpske.

U saopštenju navode da se postupci Ustavnog suda BiH i Šmita, kojima se derogiraju nadležnosti Republike Srpske, posebno odnose na narušavanje principa konstitutivnosti naroda, što u jednoj složenoj multietničkoj državnoj zajednici kakva je BiH može imati nesagledive posljedice.

– Zbog toga dajemo punu podršku institucijama Republike Srpske i apelujemo na puno jedinstvo svih političkih predstavnika srpskog naroda u odbrani ustavnih i institucionalnih nadležnosti Republike Srpske – poručeno je iz Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com