Sun. May 19, 2024
ћирилица /латиница

Универзитет у Источном Сарајеву: Пуна подршка институцијама Српске

Извор: РТРС

Студентски парламент, Сенат и Управни одбор Универзитета у Источном Сарајеву саопштили су данас да поступци Уставног суда БиХ и Кристијана Шмита представљају врхунац вишегодишњих настојања да се дерогирају уставне и институционалне надлежности Републике Српске које су јој загарантоване Дејтонским мировним споразумом.

Студентски парламент, Сенат и Управни одбор Универзитета у Источном Сарајеву огласили су се саопштењем поводом актуелне правне и политичке кризе у БиХ, која је изазвана одлукама Уставног суда БиХ и покушајима Шмита да оспори одлуке Народне скупштине Републике Српске.

У саопштењу наводе да се поступци Уставног суда БиХ и Шмита, којима се дерогирају надлежности Републике Српске, посебно односе на нарушавање принципа конститутивности народа, што у једној сложеној мултиетничкој државној заједници каква је БиХ може имати несагледиве посљедице.

– Због тога дајемо пуну подршку институцијама Републике Српске и апелујемо на пуно јединство свих политичких представника српског народа у одбрани уставних и институционалних надлежности Републике Српске – поручено је из Универзитета у Источном Сарајеву.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com