Sat. May 18, 2024
ћирилица /латиница

Сутра отварање ликовне колоније “Арт симпозијум Јахорина”

Извор: Срна

Међународна ликовна колонија “Арт симпозијум Јахорина”, која ће окупити вајаре и сликаре из Грчке, Индије, Сјеверне Македоније, Србије, Републике Српске и Федерације БиХ, биће отворена сутра на Палама.

Оснивач и умјетнички руковидилац “Арт симпозијума Јахорина” Лазо Савић рекао је Срни да ће ликовна колонија трајати до 24. јула, када ће бити представљени радови учесника из пет земаља.

Савић је истакао да су међу њима вајари од којих двојица већ клешу камен код Студентског центра на Палама, а тема овогодишњег симпозијума је, као и претходних година, “Фигура у савременој умјетности, велики формат”.

Он је рекао да ће бити отворена и изложба “Трагови” као омаж бугарском умјетнику Николају Русеву.

“Изложба представља својеврстан омаж талентованом умјетнику Русеву, који је својим стваралаштвом оставио дубок траг у свијету ликовне умјетности. Изложба ће приказати умјетничка дјела која је стварао, пружајући јединствен увид у његову умјетничку визију и техничку вјештину”, навео је Савић.

Он је нагласио да “Симпозијум” није лако организовати и да је сваке године теже, те позвао надлежне да препознају вриједност радова.

Отварање Међународне ликовне колоније “Арт симпозијум Јахорина” планирана је за 20.00 часова на Економском факулету.

Међународна ликовна колонија “Арт симпозијум Јахорина” основана је 1. маја 2003. године под покровитељством Олимпијског центра “Јахорина”, уз подршку тадашњег градоначелника Источног Сарајева Предрага Ласице.

Циљ манифестације је афирмација ликовне умјетности и умјетности уопште, развој еколошке свијести, те подстицај туризма у Републици Српској, БиХ, региону и свијету.

Kолонија је до сада угостила бројне умјетнике из Јапана, Њемачке, Чешке, Русије, Украјине, Шпаније, Италије, Египта, Грчке, Ирске, САД, Холандије, Француске, Турске, Бугарске, Сјеверне Македоније, Србије, Црне Горе, Хрватске, Јужне Kореје и Kине.

Дјела ових умјетника представљена су на више од 80 изложби у Републици Српској, БиХ и иностранству.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com