Mon. May 27, 2024
ћирилица /латиница

Преминуо режисер Срђан Кољевић

Фото: EPA/JULIO MUNOZ/

Извор: Срна

Сценариста, режисер и професор Срђан Кољевић преминуо је ноћас у 56. години након дугогодишње борбе са тешком болешћу.

Кољевић је био један од најнаграђиванијих сценариста у Србији и региону и вишеструки добитник признања за стваралаштво у области филмског сценарија.

Рођен је 31. децембра 1966. године у Сарајеву. Син је бившег потпредсједника Републике Српске Николе Кољевића.

Дипломирао је на Катедри за драматургију Факултета драмских уметности у Београду, гдје је почео да предаје 1999. године.

Био је сценариста, косценариста и сарадник на сценарију за 12 дугометражних играних филмова и два дугометражна документарна филма, док је сам потписао два филма по сопственим сценаријима – “Сиви камион црвене боје” и “Жена са сломљеним носем”.

Филм “Сиви камион црвене боје” из 2004. добио је 11 међународних награда на 40 фестивала и 13 признања на домаћим фестивалима.

Био је косценариста филма “Клопка” Срдана Голубовића 2007. године, првог српског филма који је ушао у ужи избор за награду “Оскар”, и првог српског сценарија чија су права за римејк откупљена у Холивуду.

Радио је и као сарадник за међународне односе испред Југословенске кинотеке.

Дуго је боловао од рака цријева и у више наврата прикупљана су новчана средства за његово лијечење, преносе београдски медији.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com