Почасно звање амбасадора Универзитета у Источном Сарајеву дописнику “Руске газете”

Извор: Срна

Дописнику “Руске газете” Александру Борисову уручено је почасно звање амбасадора Универзитета у Источном Сарајеву за допринос зближавању научних кругова из Русије и Републике Српске, те вишегодишње праћење активности Универзитета.


Борисову је ово признање уручио ректор Универзитета Милан Кулић 15. јуна, а честитке је упутило Представништво Републике Српске у Руској Федерацији, објављено је на сајту овог представништва.

У тексту се подсјећа да је у јуну 2020. године декан Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву професор Драга Мастиловић уручио Борисову повељу и плакету за изузетан допринос развоју међународних односа факултета и јачању интеракције између научне заједнице Српске и Руске Федерације.

Мастиловић је рекао да је “Руска газета” помагала и наставља да помаже зближавању братског српског и руског народа, те да је значајан њен допринос проучавању и очувању српског културног насљеђа, међусобном обогаћивању култура народа и народности.

Он је истакао да су захваљујући “Руској газети” највиши званичници Републике Српске, водећи научници Универзитета у Источном Сарајеву и друге значајне јавне и политичке личности у региону могли да упознају Русе о својим погледима на историју и перспективе развоја одређених дешавања на Балкану и у свијету, што је несумњиво позитивно утицало на билатералну сарадњу.

“`Руска газета` нам је дала прилику да обавијестимо Русију о нашој подршци у спречавању понављања катастрофе 20. вијека, као што је био Други свјетски рат, да отворено искажемо важност заустављања било каквих покушаја произвољног тумачења, искривљавања и фалсификовања историје”, нагласио је Мастиловић.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com