Потврђена оптужница против Скаке и других

Извор: Срна

Општински суд у Сарајеву потврдио је оптужницу против бившег градоначелника Сарајева Абдулаха Скаке, те Амеле Kоловрат, Џанеле Kацила, Фариса Фоче и Хасана Мркоње у предмету високе корупције.

Скака је оптужен због кривичних дјела злоупотреба положаја или овлаштења, несавјестан рад у служби, кривотворење службене исправе, давање дара и других облика користи и повреда равноправности човјека и грађанина, а чињењем наведених кривичних дјела причинио је штету буџету града Сарајево у укупном износу од 116.000 KМ, саопштено је из кантоналног Тужилаштва.

Амела Kоловрат оптужена је због кривичних дјела злоупотреба положаја или овлаштења, несавјестан рад у служби и кривотворење службене исправе, Џанела Kацила због кривичних дјела обмана при добијању кредита или других погодности и кривотворење службене исправе, док су Фарис Фочо и Хасан Мркоња оптужени за кривично дјело обмана при добијању кредита или других погодности.

Тужилаштво терети Скаку да је током 2017. године незаконито запослио четири савјетника који су се првобитно запослили у опшину Трново, да би их након 24 часа именовао за своје савјетнике.

Скака је оптужен и за незаконито трошење новца из буџета града, а грант средства давао је њему блиским невладиним организацијама у којима су били ангажовани чланови његове породице.

Он је уз помоћ оптужене Амеле Kоловрат, бившег помоћника за финансије и буџет града, која је припремала одређене акте и пропустила реаговати када је градска служба за финансије утврдила неправилности, додјељивао новац из буџета невладиним организацијама “МТБА” из Мостара, “БИМА” и “Бедем”, тачније, њиховим предсједницима Џанели Kацили, Фарису Фочи и Хасану Мркоњи.

Оптужени предсједници невладиних организација су незаконито правдали утрошени новац и то у износу од 48.000 KМ.

У дијелу оптужнице која се односи на повреду изборног интегритета, Скака се терети и да је обећавао разне погодности, између осталог, и новац одборницима, уочи избора предсједавајућег Градског вијећа и градоначелника да гласају по његовим упутама, а све како Богић Богићевић не би могао бити изабран за градоначелника Сарајева, односно како би се оптужени Скака могао кандидовати и бити изабран за други мандат на тој позицији.

Оптужен је и за кривотворење финансијских извјештаја у којима није приказивао донације које је град добио, а такође је новац из буџета који је био предвиђен за повратничку популацију усмјерио за изградњу расвјете у викенд насељу Рајски До у општини Трново гдје се налази и његова викендица.

Он се терети и за злоупотребе јавних набавки везаних за довођење пројекта болида “формуле Е”.

Поступајући тужиоци предложили су у оптужници Абулаху Скаки забрану обављања послова одговорне особе у државној служби, јавним предузећима или било којем другом правном лицу у трајању од 10 година од правоснажности пресуде.

Оптуженима Амели Kоловрат, Џанели Kацила, Фарису Фочи и Хасану Мркоњи забрану обављања послова у рачуноводству, ревизији, удружењима и фондацијама у трајању од пет година од правоснажности пресуде.

За главни претрес предложено је саслушање 81 свједока, осам вјештака електроенергетске, грађевинске и економске струке и вјештака из области криминалистике, а предложено је и извођење више од 600 материјалних доказа.

Подизању оптужнице претходила је комплексна истрага Тужилаштва, у сарадњи са Министарством унутрашњих послова Kантона Сарајево, а подршку су пружили и Финансијска полиција ФБиХ, те МУП-ови Херцеговачко-неретванског кантона и Републике Српске.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com