Mon. May 27, 2024
ћирилица /латиница

Пале: Грађанима дијељени едукативни леци о електричним тротинетима

Извор: Срна

На подручју Полицијске станице за безбједност саобраћаја Пале нема евидентираних саобраћајних незгода са лаким електричним возилима, а припадници ове станице данас су грађанима дијелили едукативне летке у оквиру кампање “Електрични тротинет није играчка”, коју реализује Министарство унутрашњих послова Републике Српске.

Замјеник командира Полицијске станице за безбједност саобраћаја Пале Горјан Цицовић рекао је новинарима да је циљ кампање да упознају учеснике у саобраћају о начинима употребе лаких електричних возила у које спадају електрични тротинет, сегвеј, ховерборд и електрични скејтборд.

Он је навео да лака електрична возила развијају брзину до 25 километара на час, те да је потребно да такви учесници имају више од 14 година, користе заштитну кацигу и буду закопчани, као да не смију превозити више од једног лица.

“Такво возило мора бити обиљежено наљепницом, а лице које вози треба да има потврду о техничким карактеристикама возила”, истакао је Цицовић и додао да Полицијска станица за безбједност саобраћаја на подручју коју покрива нема евидентираних саобраћајних незгода са оваквим возилима.

Према његовим ријечима, за учеснике у саобраћају за које буде утврђено да су управљали овим возилима супротно Закону о безбједности саобраћаја на путевима Републике Српске биће примјењиване казне од 100 КМ до 300 КМ.

Сара Пејовић, која већ годину дана користи електрични тротинет са више брзина, каже да је опрезна када вози преко улице.

У лецима који су подијељени данас истиче се да су лака лична електрична возила подијељена у четири класе.

У првој класи су возила максималне брзине до шест километара на час без система самобалансирања и сједишта, а у другој она са максималном брзином до 25 километара на час без система самобалансирања и сједишта.

У класи три су возила максималне брзине до шест километара на час са системом самобалансирања и сједиштем или без сједишта, а у четвртој она са максималном брзином до 25 километара на час са системом самобалансирања и сједиштем или без сједишта.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com